Oceán v skúmavke

Dňa 28.09.2023 sa žiaci I.BP a I.CP triedy zúčastnili ekologickej prednášky spojenej s praktickými ukážkami.

Akcia bola súčasťou Vedeckého okienka Európskej noci výskumníkov, ktorej cieľom je priblížiť výskum a inovácie širokej verejnosti a ukázať ako ovplyvňujú náš každodenný život. Sme presvedčení, že popularizácia vedy má na rozvoj spoločnosti neuveriteľný vplyv a môže posunúť hranice ľudského poznania. Osobitým cieľom je podpora mladých ľudí pri rozhodovaní sa pre vedeckú kariéru.

Už 17. ročník organizuje  Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity, o.z. (SOVVA), Slovenská akadémia vied (SAV), Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) a portál  EurActiv.sk

Vedecký kuriér  umožňuje žiakom vďaka experimentom aj priame zážitkové vzdelávanie. Prednáška začala videom, ktoré upozorňovalo na zvýšenie pH oceánov. Oceány sú pre CO2 mimoriadne ohrozené. Vedci varujú, že morský svet sa nezvratne zmení, ak drasticky neobmedzíme emisie CO2. Ako píšu aj odborníci v časopise Science, oceány sa pre CO2 ohrievajú, strácajú kyslík a stávajú sa kyslejšími. Ďalej varujú, že oceány pohltili takmer 30 percent oxidu uhličitého, ktorý sme vyprodukovali od roku 1750. Tento mierne kyslý plyn robí morské vody kyslejšími.

Na túto tému sme uskutočnili pokus. Do banky sme nasypali pripravený uhličitan vápenatý. Po kvapkách sme pridávali ocot a pozorovali sme rozpustenie zrazeniny. Široká škála oceánskych organizmov – od mäkkýšov a koralov až po určité druhy rias – obsahuje  vo svojich exoskeletoch uhličitan vápenatý. Zvyšujúce sa úrovne CO2 v atmosfére spôsobujú  zvýšenie úrovne  rozpustného anorganického uhlíka a zníženie pH v oceánoch.

Pridaním zásaditého hydroxidu sodného sa uhličitan vápenatý znovu vrátil na pevný CaCO3. Pokus nám ukázal ako je uhličitan vápenatý citlivý na pH prostredia.

Prednáška pokračovala videom o autách na vodíkový pohon. https://youtu.be/PNYRkJfckmk

Všetky druhy spaľovacích motorov produkujú oxid uhličitý, ktorý prispieva ku globálnemu otepľovaniu. Opísali sme si výhody a nevýhody  elektrických a vodíkových áut. Na pohon áut je nutné vodík vytvoriť.

K tomuto smerovali dva pokusy z vedeckého okienka.

Elektrolýza

V kadičke sme si pripravili alkalický roztok a to reakciou hydroxidu vápenatého a uhličitanu sodného. Vznikol hydroxid sodný NaOH, ale aj nerozpustný uhličitan vápenatý.

NaOH sa skladá         Na+ + OH

Aj voda sa môže rozdeliť na  H2O         H + + OH

Pri elektrolýze OH vznikne vodík a kyslík.

Elektrolyzér sa skladá z kladne nabitej anódy, ktorá priťahuje záporne nabité ióny ako napríklad OHa záporne  nabitej katódy, ktorá priťahuje kladne nabité ióny H+. Ióny sa začnú priťahovať k príslušným elektródam  a následne H odoberá elektróny z katódy a premieňa sa na plynný vodík, zatiaľ, čo hydroxidové anióny odovzdávajú elektróny a na anóde sa menia na  plynný kyslík. Pri elektródach sme videli bublinkovanie.Príprava vodíka a jeho zapálenieVodík môžeme pripraviť aj chemicky. Hydroxid sodný vo vode rozpúšťa hliník, ktorý oxiduje z kovového hliníka na hlinitý anión. Keďže oxidácia ide ruka v ruke s redukciou, z vody sa vyredukuje vodík. Ten je reaktívny a s kyslíkom reaguje výbušne. Po zapálení vzniká voda. Zmes vodíka  spolu s kyslíkom môže byť  aj nebezpečná, pokiaľ reakcia prebieha nekontrolovane.  Keďže sa nám vodík zapáliť nepodarilo, výbuch sme si pozreli aspoň na videu. Verím, že sa  rok znova stretneme na vedeckom okienku.Ing. Z. Dubovická