Európska noc výskumníkov

Tento jedinečný festival vedy navštívili aj žiaci I.AM a II.AM triedy spolu s  Ing. M. Švekušovou a Ing. Z. Dubovickou.

Podujatie má za cieľ interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy a každoročne sa koná v jeden deň v rámci viacerých krajín Európy.

Už 17. ročník podujatia sa  uskutočnil v posledný septembrový piatok – 29. 09. 2023  v Žiline pod záštitou predsedníčky Žilinskej župy – Ing. Eriky Jurinovej a Ministerstva vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Celodenný program ponúkol inšpiratívne vedecké prezentácie, diskusie, interakcie s vedcami a inovátormi, ako aj atraktívny program na pódiu.

Po príchode si žiaci prezreli prípravu stánkov a vyskúšali si už pripravené aktivity a o 9:00 festival otvoril moderátor zábavnými kvízmi pre žiakov. Po krátkej prehliadke sme sa presunuli do Rosenfeldovho paláca na premietanie filmu Vlčie hory.

Vlčie hory sú jednou z posledných divočín v Európe, kde každý tvor hrá svoju úlohu vo večnom kolobehu života a smrti. Slovenský filmár divokej prírody Erik Baláž, spolu s kamarátmi  – Karolom Kaliským a Jozefom Fialom, putovali tri roky krížom-krážom horami a lesmi Východných Karpát, regiónom rozprestierajúcim sa na území Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Pátrali po éterických vlkoch a iných výnimočných zvieratách, ktoré spoločne žijú v tomto území. Filmári objavili svet takmer nedotknutý ľuďmi…  Film ukazuje aj zubry, obrie bylinožravce, ktoré sa kedysi potulovali rozsiahlou divočinou a mnoho ďalších druhov, ako sú ďatle či salamandry. Ukazuje bobry stavajúce hrádze a jazierka, jelene šantiace v lese počas párenia, ale aj medvede pri ich každodennej snahe nájsť potravu. Zachytáva húževnatosť zvierat v boji o prežitie v drsnej mrazivej zime. A spomedzi týchto tajuplných zvierat sa filmárom konečne podarilo zachytiť vlka – najplachejšie zviera zo všetkých.

Po skončení filmu sme sa znova presunuli do OC Mirage, kde sme si prezreli 36 vedeckých stánkov patriacich prevažne jednotlivým fakultám Žilinskej univerzity v Žiline. Venovali sa robotike, 3D tlači, bezpilotným lietadlám, prvej pomoci, alternatívnym palivám, udržateľnému poľnohospodárstvu, programovaniu s Logiscool, železniciam, kópiám starých kníh, akustike – prezreli sme si umelé uši, optike, monitorovaniu ovzdušia, vytvorili sme si multimediálnu, 3D vrstevnicovú mapu a prezreli sme si 3D modely častí ľudského tela.

S množstvom cukríkov za správne odpovede sme sa poučení a nadšení vybrali domov.

Ing. Zdenka Dubovická a Ing. Monika Švekušová