Vianočná Viedeň

Dňa 23. novembra 2023 sa 42 žiakov z tried I. BP, II. BP, III. BP, III.AP, IV.BP, I.AN, II.AP,II.AN zúčastnilo spolu s pedagogickým dozorom Mgr. Annou Medviďovou a Ing. Julianou Duháčkovou kultúrno-poznávacej exkurzie do Viedne.

Prehliadka centra mesta začala návštevou Naturhistorisches Museum Wien – Múzeum prírodných dejín Viedeň, ktoré patrí k najväčším prírodovedeckým múzeám na svete a je jedným z najväčších múzeí v Rakúsku. Prírodovedecké múzeum sa nachádza na Námestí Márie Terézie priamo oproti jeho architektonickej dvojičke – Umeleckohistorickému múzeu. Obe budovy boli postavené v rokoch 1872-1891 na žiadosť cisára Františka Jozefa I. Prírodovedecké múzeum je rozdelené do viacerých oddelení. Medzi oddelenia stálych expozícií patria oddelenia mineralogicko-petrografické, geologicko-paleontologické, botanické, tri druhy zoologických oddelení, oddelenie archeologickej biológie a antropológie, prehistorické, krasové múzeum spojené s oddelením výskumu jaskýň, oddelenie ekológie a archív histórie vedy. Vystavené exponáty sa nám všetkým veľmi páčili.

Naša prehliadka pokračovala spoznávaním historického centra Viedne. Pešia prehliadka smerovala ku gotickej katedrále – Dómu svätého Štefana, k rakúskemu parlamentu, cisárskemu palácu Hofburg, Viedenskej štátnej opere a spoznávali sme aj stredoveké uličky. Pri potulkách historickým mestom sme na uliciach Kärtner Straße, Graben a Kohlmarkt videli najluxusnejšie obchody svetoznámych značiek.

Od polovice novembra do Vianoc sa najkrajšie miesta Viedne premenia na rozprávkové vianočné trhy. Vôňa pečených gaštanov, perníkov a vianočného punču navodí tú pravú nefalšovanú vianočnú náladu. Každá z takmer 155 drevených chatiek medzi neogotickou Radnicou a slávnym divadlom Burgtheater ponúka kúsok špecifického kúzla: od trblietavých vianočných ozdôb až po ručne vyrábané hračky, šperky, dekorácie, jedlo a nápoje. Na viedenskom vianočnom trhu na námestí Rathausplatz víta návštevníkov pri vstupe meter vysoký oblúk so sviečkami. Tradičný Christkindlmarkt. V rámci ľadového sna na Christkindlmarkt môžu korčuliari korčuľovať po romanticky osvetlenom Rathausparku. Zvláštnou atrakciou pre zamilovaných je „Herzerlbaum“ – Srdcový strom. Pre deti je v parku pripravený vianočný svet s hrou ringel, krásny kolotoč, betlehemský chodník. K celkovej pohode prispelo príjemné jesenné počasie a vzorné správanie žiakov, ktorým ďakujeme za príkladnú reprezentáciu školy.

Mgr. Anna Medviďová