Zážitkové centrum vedy AURELIUM

Dňa 25.októbra 2023 žiaci tried II.AP, II.CP a II.AN spolu s triednymi učiteľkami Mgr. J. Dutkovou, Ing. Ľ. Hrbáňovou a Mgr. A. Medviďovou navštívili Zážitkové centrum vedy AURELIUM v Bratislave.

Za názvom zážitkového centra vedy Aurelium je oveľa viac ako sa na prvý pohľad zdá. Je odvodený od krstného mena rodáka z Liptovského Mikuláša – prof. Ing. Aurela Stodolu, ktorý bol významným slovenským fyzikom, technikom a zakladateľom teórie parných a plynových turbín. Dokonca bol profesorom Alberta Einsteina, ktorého známy citát: „Dôležité je neprestať sa pýtať.“ sa stal mottom zážitkového centra vedy Aurelium.

Centrum vedy je miesto, kde sa prelína zábava s učením v duchu hesla Jána Amosa Komenského „Škola hrou,“ kedy je vedecký poznatok alebo akékoľvek učivo skryté v zábavnom experimente. Idea centra vedy vychádza z názoru, že najlepšie sa každý učí pomocou vlastných skúseností a zážitkov.

Účel centra vedy je vzdelávať interaktívnou formou a zvýšiť všeobecný záujem o vedu v spoločnosti pomocou interaktívnych expozícií. Presvedčiť mládež, že aj veda môže byť zábavná a vzbudiť v nich záujem o otázky týkajúce sa vedy. Motivovať mladých ľudí k vedeckej kariére a štúdiu technických odborov a prírodných vied. Pútavým spôsobom prezentovať najzaujímavejšie javy v oblasti fyziky, chémie, biológie a iných prírodných a technických vied.

Aj naši žiaci mali možnosť postupne sa zoznamovať s exponátmi z jednotlivých oblastí vedy, vyskúšať si ich a prísť na mechanizmus, akým dané veci fungujú. Bolo vidieť, že ich vystavené exponáty a pokusy zaujali a presvedčili, že aj veda môže byť zábavná.

Exkurziu sme ukončili príjemnou prechádzkou popri rieke Dunaj a občerstvením v priestoroch Eurovey. Náš spoločný výlet vlakom a MHD mesta Bratislavy preveril u žiakov aj ich logistické zručnosti orientácie a presunov v cudzom prostredí.

Žiakom našej školy ďakujeme za vzorné správanie a reprezentáciu našej školy.

Spoločne sme strávili slnečný a veľmi príjemný jesenný deň, ktorý prispel k utuženiu

kolektívov tried.

Mgr. A. Medviďová, Ing. Ľ. Hrbáňová, Mgr. J. Dutková