Európska noc výskumníkov

Aj tento rok sa v posledný septembrový piatok, t. j. 30. 09. 2022, pripojilo päť slovenských miest k najväčšiemu vedecko-popularizačnému podujatiu v Európe, aby ukázali malým aj veľkým výskumníkom, že dôvera vo vedu je i naďalej silná.

Prezentovali sa najnovšie vedecké objavy a inovácie, ktorých sprievodcami boli významní zahraniční vedci, no taktiež poprední slovenskí výskumníci a mladé vedecké nádeje. Na festivale vedy v Žiline sa zúčastnili aj žiaci II.BP triedy s Mgr. A. Medviďovou.

Vesmírne objavy, roboty, prototypy technologických noviniek, prelomové poznatky z biológie, medicíny či fyziky, ale aj zábavné úlohy, hlavolamy či najrôznejšie pokusy. Tohtoročným mottom akcie bola výzva: „Dôverujme vede!“.

Hlavným cieľom bolo aj tento rok podnietiť mladých ľudí i širokú verejnosť k tomu, aby si jednoduché pokusy vyskúšali aj doma a prostredníctvom nich lepšie spoznali vedu a ľudí, ktorí za ňou stoja.“

Návštevníci festivalu sa mohli tými najrozličnejšími spôsobmi – prostredníctvom hier, ukážok pokusov, nových technológií, workshopov, súťaží aj interaktívnych prednášok – dozvedieť množstvo zaujímavých informácií. Práve prostredníctvom takýchto podujatí je možné zaujať návštevníkov všetkých vekových kategórií, ktorí tak získajú nové poznatky z oblasti vedy a techniky.“

Hlavný organizátor podujatia bola Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity, v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied, portálom EurActiv.sk a Centrom vedecko-technických informácií SR.  Špeciálnou cieľovou skupinou projektu sú deti v školskom veku, pričom dôraz je kladený predovšetkým na zvýšenie ich záujmu o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách.

Nad podujatím prevzala záštitu prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Nad podujatím prevzal záštitu predseda vlády Eduard Heger.

Podujatie sa konalo pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej.

Podujatie sa konalo  pod záštitou primátora mesta Žilina Petra Fiabáne.    

Festival vedy sa uskutočnil s finančnou podporou Mesta Žilina.