Október – Mesiac úcty k starším

Tak ako končí leto a začína jeseň, tak prichádza aj staroba. Pomaly, nenápadne a nedá sa jej vyhnúť. Človek sa ocitá v jeseni života a spomína na minulosť.

Starnutie je zákonitý, nezvratný a prirodzený proces. Mesiac október sa nesie v duchu úcty k našim starým rodičom, susedom, priateľom aj známym, preto by mal byť pre nás všetkých pripomienkou, že si treba uctiť starších ľudí v našom okolí. V decembri 1990 bol mesiac október vyhlásený Valným zhromaždením OSN za „Mesiac úcty k starším” a 1. október za „Medzinárodný deň starších ľudí.” Úcta k starším ľuďom by mala byť stálou a prirodzenou súčasťou nášho životJ.

Žiaci 3. výchovnej skupiny pod vedením p. vychovávateľky J. Kabaštovej sa rozhodli spestriť prvý októbrový víkend svojim najbližším – starým rodičom. Niekto sa rozhodol pomôcť im v záhrade pri zbieraní úrody jabĺk, či hrabaním lístia, ďalší si urobili výlet do lesa a iní potešili svojich starých rodičov drobnosťou – sladkosťami. Súčasťou akcie bola aj výroba kroniky, kde žiačky z umeleckej školy nakreslili obrázky na tému „Október – mesiac úcty k starším.“

Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí sa rozhodli pomôcť a zároveň skrášliť deň svojej babke, dedovi alebo obom starým rodičom. Je potrebné si vážiť týchto ľudí, pretože neraz nám pomohli vo veciach, ktoré by nikto neurobil zadarmo, ale oni ich zadarmo urobia, pretože nás ľúbia. Vážme si starších.

Zúčastnení žiaci pri prvom októbrovom víkende: Rybárik, Majcherová, Capková, Slížová, Majerčáková, Ženteková, Jančíková.

Bc. Janka Kabaštová