Výlety I.BP

Viete, čo majú spoločné mestá Žilina, Trenčín a Bratislava? V každom z nich sa nachádza hrad. V mesiacoch máj a jún sme sa boli na ne pozrieť.

Budatínsky hrad v Žiline je ľahko dostupný. Nenachádza sa v žiadnych výškach, leží na sútoku troch riek a vedie k nemu  aj k priľahlému parku cesta.

Dostať sa k  Bratislavskému hradu je už o niečo dlhšie, ale cesta nám popri fotení celkom ubehla. Zo stanice sme šli pešo okolo Prezidentského paláca, pokračovali sme do Starého Mesta – popod Michalskú bránu, preplietli sme sa mnohými turistickými skupinami, využili sme aj angličtinu, ukázali sme si univerzitnú knižnicu a napokon sme došli k Mostu SNP. Pozreli sme si výstavu o centre mesta na bilboardoch a po Zámockých schodoch sme vyšli na hrad. Videli sme lodnú dopravu na Dunaji. Viditeľnosť bola až do Rakúska a tiež bolo vidieť Kamzík a Slavín. Oddýchli sme si v záhradách a pokračovali sme okolo Slovenskej národnej rady po Zámockej ceste, okolo tunela a Kostola a kláštora klarisiek naspäť do Starého Mesta. Prešli sme okolo starého SND, zastavili sme sa pri Univerzite Komenského na Šafárikovom námestí a šli sme sa pozrieť na nábrežie Dunaja, nové SND a po pauze na občerstvenie sme sa pobrali naspäť okolo Divadla P. O. Hviezdoslava po slovenskom chodníku slávy s menami našich umelcov. Prešli sme k Obchodnej ulici a Prezidentskému palácu a odtiaľ na vlakovú stanicu.

Výstup na Trenčiansky hrad nám prišiel najnáročnejší. Nie je síce veľmi dlhý, ale pri 30°C vypotíte veľa vody. Po príchode z hradu sme sa pozabávali pri spoločnom neformálnom obede. Tešili sme sa na záver nášho výletu, čakala nás Laser Aréna Trenčín. Niektorí zvládli jednu hru, iní aj dve. Pamätná veta po absolvovaní Laser Game: „Ani na telesnej som sa nikdy toľko nehýbala ako tu.“ Výletom do Trenčína sme zavŕšili naše mimoškolské aktivity, ktoré by som zhodnotila známkou: výborný.

Mgr. Zuzana Mišíková