KAMPAŇ ČERVENÉ STUŽKY

Gymnázium sv. Františka v Žiline každoročne organizuje celoslovenskú kampaň Červené stužky s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Obvodného úradu v Žiline a mesta Žilina.

V tomto roku sa konal už sedemnásty ročník kampane, do ktorej sa naša škola opäť zapojila.

AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a teda aj každého jedného z nás. Červené stužky sú symbolom 1. decembra – Svetového dňa boja proti AIDS a zároveň aj symbolom a názvom celoslovenskej kampane boja proti AIDS.

Našej škole nie je táto téma ľahostajná, preto ako každý rok, tak i teraz sme sa už tradične zapojili do aktivít na zviditeľnenie 1. decembra ako Svetového dňa boja proti AIDS. Medzi vybrané aktivity patrila výtvarná súťaž, do ktorej prispela svojou kresbou Viktória Šošková z II.AP. V rámci osvety a dlhodobej problematiky spojenej s touto vážnou chorobou sme žiakom na hodinách Občianskej náuky púšťali dokumentárny film „Anjeli“ o sestre Františke Olexovej pôsobiacej v JAR. Ide o príbeh smrti a nádeji. Sestra Františka pracuje v centre pre deti zomierajúce na AIDS ako dobrovoľníčka. Touto problematikou sme žiakom chceli zdôrazniť aké dôležité je vážiť si svoje zdravie, starať sa o seba, pomáhať druhým, ktorí sa nachádzajú v ťažkej životnej situácii a aspoň takouto formou vyjadriť solidaritu s HIV pozitívnymi ľuďmi a chorými na AIDS.

V tento deň sa členovia Školského parlamentu Lisíková Vanesa, Šošková Viktória, Capko Samuel, Trulíková Mária, Markušová Simona, Gregušová Karolína a Oertel Viktória zúčastnili aj stretnutia škôl na Mestskom úrade v Žiline, kde si vypočuli zaujímavú prednášku na tému HIV/AIDS s Mudr. Lukášom Murajdom, PhD., ktorý podrobnejšie rozobral túto tému.

PaedDr. Milučká Monika