„Bezpečnejšie a zručnejšie na cestách“

Každý z nás sa stáva denne účastníkom cestnej premávky.

Byť uvedomelým a zodpovedným za svoje správanie a konanie, či už ako vodič, chodec, cyklista… by malo byť pre nás samozrejmé. Nikdy však nie je na škodu pripomenúť si pravidlá cestnej premávky, či zdokonaliť si praktické zručnosti vo vedení cestného vozidla. Preto sme bez váhania prijali ponuku od zástupcov Mestskej polície v Žiline, ktorí žiakom našej školy v rámci projektu „Modernizácia detského dopravného ihriska“ a pilotného projektu pre žiakov stredných škôl „Bezpečnejšie a zručnejšie na cestách,“ financovaných Nadáciou Kia Slovakia, umožnili nadobudnúť nové teoretické vedomosti i praktické zručnosti so zameraním na zvyšovanie bezpečnosti na cestách.

Celá akcia odštartovala koncom septembra 2023. Všetci žiaci školy sa zúčastnili prednášky (27.09.2023, 05.10.2023), kde im ml. inšp. Marek Šmárik z Mestskej polície v Žiline formou prezentácie pripomenul pravidlá, ktoré musia dodržiavať chodci, cyklisti, motoristi, osoby využívajúce na prepravu samovyvažovacie vozidlá a kolobežky s pomocným motorčekom.

Po teoretickej príprave sa v termíne od 2. 10. 2023 do 27. 10. 2023 uskutočňovala praktická výuka žiakov druhých, tretích, štvrtých ročníkov a žiakov nadstavbového štúdia na dvoch moderných autotrenažéroch AT-217 v budove Mestskej polície Žilina, Nanterská 29 v Žiline. 

Trenažér je navrhnutý na báze kabíny motorového vozidla Škoda Fabia III. a je vybavený všetkými bežnými ovládačmi, ako sú volant, radiaca páka, pedále spojky, brzdy a plynu, ovládače smeroviek a svetiel, ručná brzda a bezpečnostný pás. Všetko je umiestnené ergonomicky ako v skutočnom vozidle, čo umožňuje získať základné návyky pri práci s ovládacími prvkami vozidla. Dopravné situácie sa zobrazujú sústavou troch na seba nadväzujúcich širokouhlých monitorov, ktoré zobrazujú panoramatický výhľad z vozidla, vrátane obrazu v bočných okienkach a v spätných zrkadlách.  

Výcvik prebiehal opäť pod dozorom ml. inšp. Mareka Šmárika, ktorý naozaj profesionálne, ale zároveň ľudsky a s obrovskou trpezlivosťou pracoval s každým našim žiakom. Výcviku sa zúčastnili žiaci, ktorí ešte nie sú vlastníkmi vodičského oprávnenia skupiny  „B“ aj držitelia vodičského oprávnenia. Nebol problém zvoliť na trenažéroch taký blok, ktorý bol „presne šitý na mieru“ každému žiakovi. Napr. blok pre začiatočníkov – rozjazd, radenie, brzdenie, zastavenie a základný pohyb s vozidlom po cvičisku,  jazdu slalomom medzi kužeľmi, s cúvaním, parkovaním, rozjazdom do kopca. Tí, ktorí sú už vodiči, si mohli precvičiť jazdu v obci, kde sa stretli s riešením dopravných situácií – jazda v premávke, riešenie križovatiek, križovatky riadené svetelnými signálmi, premávka s električkami, jazda po diaľnici… Zaujímavý bol aj  výukový blok umožňujúci vyskúšať si jazdu pri zhoršených poveternostných podmienkach (deň, noc, hmla), jazdu na povrchoch s rôznou adhéziou (asfalt, štrk, ľad) a vyhýbanie sa náhodným prekážkam (zver a pod).

Nuž, bolo čo skúšať. Elektronické vyhodnotenie jazdy niekedy urobilo žiakom aj vrásky na čele. Ale jednoznačne to bola akcia, ktorá stála za to.

Niekoľko názorov a postrehov našich žiakov:

„Autotrenažéry  na mestskej polícii boli realistické. Napriek faktorom, ktoré sa nedajú nasimulovať, ako je napríklad trasenie auta, bol trenažér identický automobilu. Vďaka tejto skúsenosti som si mohol vyskúšať správanie auta na ceste, keď je poľadovica alebo iné nepriaznivé podmienky. Tak isto som si vyskúšal svoje reflexy za volantom. Skúsenosť to bola dobrá, keďže jazdenie v takýchto podmienkach si človek vyskúša už iba na „ostro.” Trenažér by som odporučil aj každému, kto nesedel dlho v aute a v blízkej dobe plánuje začať opäť jazdiť. Ďakujem, že som si trenažér mohol vyskúšať.“ Michal Piliar, IV.AM

„Táto školská akcia (autotrenažér) nám priniesla nové skúsenosti ohľadom bezpečnej jazdy v cestnej premávke, mali sme možnosť odskúšať si rôzne terény a prekážky.

Naučili sme sa vnímať dopravné značenia, rozbiehať, radiť, núdzovo brzdiť, obchádzať nečakané prekážky a hlavne – naučili sme sa predvídať.

Táto skúsenosť nám bude nápomocná aj pri získavaní vodičského oprávnenia. Všetci  sme si to užili a sme radi, že nám škola umožnila účasť na tejto akcii. Dúfame, že takýchto akcií bude viac.“ Patrik Jurik, II.BM

„Možnosť vyskúšať si autotrenažér priniesla mnohým žiakom nové skúsenosti. Mali možnosť vyskúšať si rôzne kolízne situácie a riziká. Mladší žiaci si vyskúšali ovládanie vozidla a jazdu v premávke, starší žiaci s vodičským oprávnením si overili svoje schopnosti.

Ďakujeme mestskej polícii, že nám poskytla takúto možnosť a dúfame, že túto akciu si budeme môcť zopakovať.“ Tomáš Frink, II.BM

„Môj zážitok na autotrenažéri bol úžasný, veľmi ma to bavilo. Škoda, že to trvalo tak krátko, bola to veľmi dobrá skúsenosť pre otestovanie svojich schopností a reflexov.“ Miroslav Kapitulčin, II.CP

„Autotrenažér mi dal veľa skúseností do reálneho života. Prvýkrát som si vyskúšal cúvanie s prívesom. Týmto by som chcel poďakovať škole a mestskej polícii, že nám umožnili absolvovať takúto akciu. P.S.: Keď budete mať takúto možnosť, neváhajte a bežte si to tiež vyskúšať.“ Stanislav Komada, III.AU

Záverom ďakujeme Mestskej polícii v Žiline za možnosť zúčastniť sa tejto akcie. Osobitné poďakovanie patrí ml. inšp. Marekovi Šmárikovi, ktorý profesionálne a na vysokej úrovni uskutočňoval počas celého mesiaca výuku praktických zručností našich žiakov pri vedení vozidla.

Ing. Eva Rezníčková, ZRŠ