17. október 2023 – Svetový deň boja proti chudobe

Slovo chudoba sa častejšie skloňuje 17. októbra už viac ako dve desaťročia.

V roku 1992 bol oficiálne tento deň uznaný Organizáciou spojených národov. Chudoba označuje sociálny status človeka, vyznačujúci sa hmotným nedostatkom. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli zapojiť aj my do podpory chudobných rodín dvoma aktivitami.

Prvou aktivitou bola finančná podpora vzdelávania v školskom prostredí štátu Thajsko, kde vzdelanie mladých ľudí nie je prioritou. Učiteľ – dobrovoľník učí deti v poobedňajších hodinách v anglickom jazyku v netypických podmienkach pre školu akú poznáme z našej kultúry. Kým začne vyučovací proces, učiteľ musí uvariť jedlo a nakŕmiť deti, aby boli sústredené na vyučovanie. Títo žiaci bažia po vedomostiach a učiteľ sa teší veľkému záujmu zo strany detí. Učenie sa stáva pre nich veľkou odmenou, možnosťou otvoriť si dvere do lepšej budúcnosti.

Nezabúdame ani na našich chudobnejších spoluobčanov. V  spolupráci s neziskovou organizáciou Jeden rodič, n. o. a sieťou obchodného reťazca  Billa sa naši dobrovoľníci zapoja v tomto týždni do finančnej a potravinovej zbierky.

Cieľom zbierky je zlepšiť životy jednorodičov s jedným, alebo viacerými deťmi, prostredníctvom reálnej pomoci a zlepšenia podmienok v sociálnom systéme Slovenska.

Ing. Martina Čelková