Partnership SolidExpo 2023

Dňa 27. 06. 2023 sa v Hoteli Kultúra v Ružomberku uskutočnila konferencia o projektoch v oblasti solidarity.

Cesta na konferenciu začala vlakom, kde boli rezervované dva vagóny pre účastníkov. Počas cesty odznela prednáška o dobrovoľníctve  spolu s kvízovou súťažou. Otázky boli rozmiestnené po vagónoch, účastníci museli vyhľadať jednotlivé stanovištia s otázkami a správne odpovede.

V prvej časti konferencie sa uskutočnila registrácia v priestoroch hotela spolu so súťažou cez aplikáciu Actionbound, kde účastníci odpovedali na vopred pripravené otázky. Celou akciou sprevádzali pracovníci NIVAMu, Európskeho zboru solidarity, Eurodesku a Erazmus +.

Súčasťou konferencie boli aj workshopy najúspešnejších projektov: „Nájdi svoju pravú tvár,“ Marching elephants – neformálna skupina – film o reálnej inklúzii handikepovaných ľudí do bežného života, Združenie Slatinka – Chránime rieky, chránime našu budúcnosť …

V druhej časti sa konferencia venovala téme Projekty v oblasti solidarity. Solidaritu chápeme ako snahu spojiť sa a reagovať na aktuálne spoločenské problémy, hladať spôsoby ako predchádzať možným problémom spoločnosti v budúcnosti. Vychádza zo štyroch základných pilierov: aktívne občianstvo – empatia – ľudské práva – inklúzia.

Do projektov v oblasti solidarity sa môžu zapojiť ako skupina minimálne piati ľudia vo veku od 18 do 30 rokov. Vytvoriť úspešný projekt, podať ho do Národnej agentúry a využiť možnosť získania finančnej podpory cez program Európskej únie – Európsky zbor solidarity – do výšky 6 000 € na jeden kalendárny rok alebo 500 €/mesiac.

Projekty v oblasti solidarity sú výbornou príležitosťou v prípade, že chcete byť vypočutí miestnymi samosprávami a vtedy, keď sa chcete naučiť niečo nové.

Ing. Martina Čelková