Náš školský výlet (Trieda I.BP, 27.06.2023 v Bratislave)

Výlety, výlety, od piatku do nedele…, tak spievala kedysi krásna a milá speváčka Evička Kostolányiová vo svojej piesni…Áno, súhlasím, študenti ju už nepoznajú, ale možno si to „vygúglia.“  Veď,  pán Google, vie všetko. 

Je koniec školského roka a príležitosť ísť na školský výlet… Žiaci majú nápady a predstavy…Rakúsko, Tatry, Tatralandia, tri dni na chate, Senecké jazerá…  Presviedčam mojich milovaných študentov,  že najlepšie pre nás bude historická časť Žiliny. To sa im akosi nepozdáva… Súhlasím teda s Bratislavou.

Začali sme prekvapením – výstavou Cosmos Discovery – najväčšie dobrodružstvo ľudstva  – Vstúpte s nami do vesmíru.

Táto svetová výstava ukázala, aké boli lety do vesmíru od samého začiatku,   po súčasné plánované misie. Boli to naozajstné príbehy hrdinov, ktorí prekročili hranicu atmosféry.

Výstava vznikla  v spolupráci s NASA a svetovými, českými a slovenskými odborníkmi. Bola otvorená 1. októbra 2022, má rozlohu  viac ako 2 000 m2. Sú tu stovky  exponátov mapujúcich vývoj pilotovaných vesmírnych letov od historického začiatku až k súčasným plánovaným misiám. Napríklad,  ruský Sputnik, Lajka, Gagarin, či americká raketa Mercury. Nechýba lunárny program Apollo, ale i ruský Lunochod, obrovský model rakety Saturn alebo originál ruského Soyuzu. Pestrá je aj prehliadka vesmírnych skafandrov.  Nová móda, pre nás, krajčírskych kutilov.  Najväčšiu pozornosť upútali  vesmírne  lode a vesmírne stanice, či riadiace stredisko v Houstone.

Pri vstupe každý návštevník dostal   kartu kozmonauta,  s menom a príbehom reálneho kozmonauta, o ktorého vesmírnej misii sa dozvie  ďalšie podrobnosti v priestoroch výstavy.

Potom sme sa presunuli k Bratislavskému hradu. Bolo to super. Predbiehali sme sa v behu po schodoch.

Ďalší v poradí bol obed a rozchod, lebo študentky dostali od rodičov veľa  financií  na nákupy „handier,“ hmm, dúfam, že nás nebudú veľmi kritizovať.

Ešte jedno prekvapenie nás čakalo v tento príjemný deň. Vyhľadali sme budovu Národnej rady SR, ktorá v súčasnosti sídli na hradnom vrchu v Bratislave. Odfotili sme sa pred budovou a dokonca sme sa dostali aj dnu  bez objednania.  Ako prvá nás pred vstupom do priestorov NR SR čakala bezpečnostná kontrola. Po jej úspešnom absolvovaní sa nás ujal Mgr. Ľubomír Adamišin a pri buste   prvého predsedu   Národnej rady,  Jozefa Miloslava Hurbana študentom kládol otázky  a tak si mohli zopakovať  všetky symboly štátu a porozprávali  sa aj o niektorých  významných osobnostiach, napríklad o  Štefánikovi.

Videli sme striedanie stráže, tiež umelecké skvosty od Albína Brunovského – sedem  nádherných  malieb na dreve. Potom sme boli pozvaní na  balkón,  prebiehalo  zasadanie a bolo príjemné počuť slová Ing. Juraja Blanára, podpredsedu parlamentu, ktorý vítal Strednú odbornú školu dopravnú zo Žiliny. Potešil nás veľký potlesk.  Škoda, že sme tam nemohli zostať dlhšie, obmedzoval nás odchod vlaku.

Školský výlet bol veľmi príjemný a dlho zostane v našich mysliach.

Mgr. Marta Ujháziová