EKO45

Dňa 20.06.2023 sa 64 žiakov z tried I.BP, I.AM, I.AU a I.AN zúčastnilo na ekologickej prednáške EKO45. Prednášku zorganizovalo občianske združenie Planet-lover a prednášať nám prišla pani Saša Madrová,  zakladateľka OZ.

Prednáška začala tým, čo je na planéte Zem najdôležitejšie – hovorili sme o čistej pitnej  vode. Najviac vody je v oceánoch. Ich znečistenie spôsobuje človek a ním zavinené globálne otepľovanie. Pozreli sme si aj video o odstraňovaní plastového odpadu z morí a pohovorili sme si o tom, čo môže dokázať jednotlivec-mladý človek so snom o čistom mori. Porozprávali sme si o vodnej stope, ktorá na rozdiel od uhlíkovej stopy, predstavuje súhrnné množstvo sladkej vody, ktoré bolo využité pri výrobe tovarov a služieb pre spotrebu či konzumáciu jednotlivca. Najviac vody je použitej v poľnohospodárstve, na zavlažovanie. Asi 25% obyvateľov našej planéty však nemá zabezpečený prístup k pitnej vode. Voda je vo všeobecnosti veľmi drahá surovina, aj keď Slovensko je na kvalitnú vodu bohaté.
Zamerali sme sa aj na uhlíkovú stopu, ktorú má aj internet, preto by sme nemali nechávať nepotrebné emaily v pošte a vymazávať ich. Musíme dbať aj o to, aby nebolo plytvané elektrickou energiou. Aj pohotovostný režim či nabíjačka zapnutá bez prístroja majú spotrebu.

Pani Madrová apelovala na mladých aj v tom, aby neplytvali potravinami – hlavne ich zbytočným nakupovaním, pretože až 40% potravín sa pokazí a ani nepríde na stôl. Prosila ich, aby poučili o ekologických témach aj členov svojich rodín. Napríklad si s nimi pustili ekofilm. Staršie generácie totiž neboli v týchto témach vzdelávané a je úlohou mladých, aby ich na ekologické problémy upozornili. Sadnite si teda s rodičmi a starými rodičmi a pustite si spolu ekologický film a uvidíte, že ich videnie sveta sa zlepší.

Ing. Zdenka Dubovická