48. ročník celoštátnej súťaže žiakov stredných odborných škôl v oblasti BOZP

V dňoch 08.06. a 09.06.2023 sa konal už 48. ročník celoslovenskej súťaže žiakov stredných odborných škôl v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci organizovanej Integrovaným odborovým zväzom, ktorý sa v tomto školskom roku konal v priestoroch Strednej odbornej školy stavebnej v Žiline, Tulipánová 2, pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

Podstatou myšlienky organizovať túto ojedinelú aktivitu na Slovensku je postupné získavanie mladých ľudí, ktorí ešte nemajú žiadne praktické skúsenosti v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia na pracovisku, ako aj budovanie prirodzených návykov na takúto ochranu a na rešpektovanie princípu BOZP. Cieľom súťaže je osvojenie si teoretických vedomostí a ich uplatňovanie v praxi, resp. v zamestnaní po ukončení štúdia a samozrejme, prevencia pred nežiadúcimi udalosťami na pracoviskách, vštepovanie zásad ochrany vlastného zdravia, ale aj zdravia svojich kolegov v pracovnom procese.

Aktérmi boli trojčlenné súťažné tímy zo stredných odborných škôl so zameraním na stavebníctvo, automobilový priemysel, dopravu, lesníctvo, obchod a služby a školy technického charakteru. Súťažili dievčatá a chlapci, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach vo svojich školských kolách. Po absolvovaní školského kola sa celoslovenskej súťaže zúčastnili a našu školu reprezentovali: Júlia Majtánová (III.BP), Viktória Konkoľová, (III.BP) a Ján Lulák (III.BM). Celoslovenského kola sa zúčastnilo spolu 42 žiakov z 13 škôl Slovenska, od Bratislavy až po Košice.

Súťaž pozostávala z troch kôl:

1. Všeobecné predpisy na zabezpečenie BOZP (ústna odpoveď zo 66 otázok) – každý súťažiaci odpovedal pred porotou na jednu zo 66 otázok, ktorú si sám vylosoval.

2. Testová časť – v tejto časti mali žiaci za úlohu označiť jednu správnu odpoveď z troch možných.

3.Praktické simulované situácie, pri ktorých mali žiaci za úlohu vykonať popis nedostatkov BOZP  na pracovisku.

Aj napriek tomu, že v našom tíme panovala  tréma, podarilo sa našim žiakom dosiahnuť obrovský úspech v podobe troch ocenení. Júlia Majtánová, Viktória Konkoľová a Ján Lulák získali v celkovom umiestnení všetkých škôl krásne 2. miesto. Ďalšie získané ocenenie v podobe 2. miesta bolo z rúk predsedu Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) a nádherný výsledok zavŕšila Júlia Majtánová 3. miestom za individuálny výsledok všetkých zúčastnených žiakov. 

Menovaným žiakom patrí obrovská vďaka za úspešnú reprezentáciu našej školy a pevne veríme, že v budúcom školskom roku sa nám podarí tento úspech zopakovať.

PaedDr. Milučká Monika