Marec mesiac knihy

Prvý jarný mesiac sa spája s príchodom jari, na ktorú sa už všetci tešíme. O tom, že marec je aj mesiacom kníh, vedia aj žiaci našej školy. Preto sme si na hodinách slovenského jazyka pripravili netradičné aktivity, ktoré nie len že obohacujú slovnú zásobu a zlepšujú aj vyjadrovacie schopnosti, ale nás aj vtiahnu do tajomného sveta fantázie a tajomstiev.

Čítanie skvalitňuje myslenie a zlepšuje schopnosť sústredenia sa. Nie nadarmo nimi rozvíjame fantáziu a tvorivosť! Žiaci si tak utvárajú vlastný názor a spôsoby riešenia životných situácií, no a v neposlednom rade sa aj zabavia.

Aktivity, ktoré sme si pre našich žiakov pripravili boli naozaj pestré! Tvorivé písanie, hádanky, súťaž v rýchlosti čítania literárneho textu, obľúbená kniha či diskusia o knihách. Netradičnou formou sme interpretovali súčasných autorov a pri ich čítaní sme sa snažili zapojiť jeden zo zmyslov a to sluch. Žiaci mali zaviazané oči a ich úlohou bolo počúvať a následnej interpretovať jednotlivé texty, pracovať s nimi, hľadať hlavné postavy či ich dokonca nakresliť. Pri výbere diel zožal najväčší úspech autor John Boyne a Marek Vadas.

Na hodinách sa robila napríklad aj prezentácia obľúbenej knihy, ktorú si žiak priniesol a svojim spolužiakom interpretoval jej obsah. Kniha, ktorú považuje za najlepšiu mal opísať a vysvetliť, prečo sa ju oplatí čítať. Na záver prečítal spolužiakom úryvok, ktorý tvorivo vystihuje hlavnú myšlienku. Pracovali sme s postavami ako Harry Potter, Pán prsteňov, kriminálnym románom od Dominika Dána, historickým románom od J. Pronskej, ale aj s ľúbostnými príbehmi od Evity.

Rozprávali sme sa o zaujímavých knihách, ktoré žiaci poznali aj z filmových adaptácií, pozerali sme si ukážky. Úspech malo najmä fantasy. Mnohí dokonca netušili, že Hra o tróny má aj knižnú podobu.

Priestor sme venovali aj diskusii o autoroch a literárnych dielach, ktoré žiakov oslovili na spoločných hodinách SJL – vyhrala B. S. Timrava a M. Urban. 

Žiakov najviac zaujala diskusia, kedy im pani učiteľa Bučková rozprávala o tom, čo ona rada číta, aký druh literatúry a akých autorov preferuje. Prezentovala jej top knihy od  M. Bulgakova, V. Nabokova, G. G. Marqueza, J. L. Borgesa a podobné chuťovky. Zaujalo ich hlavne striedanie rovín textu a motívy z románu Majster a Margaréta – láska Majstra k Margaréte a pokus napísať svoje osudové dielo, básnik Ivan Bezprízorný, Pilát Pontský s migrénou, či ukrižovanie Krista.

A takto netradične sme vzdali úctu aj my mesiacu MAREC. Či už patríte k verným „knihomoľom“ alebo ste príležitostný marcový čitateľ, nezabudnite, že knihy treba čítať vždy s láskou!

Mgr. Erika Grigová