Inovačný workshop

V dňoch 25. a 26. 04. 2023 sa žiaci tretích a štvrtých ročníkov študijných odborov zúčastnili 5-hodinového vzdelávacieho programu INOVAČNÝ WORKSHOP, ktorého realizátorom bola Slovenská inovačná a energetická agentúra – inovujme.sk.

Workshop sa skladal z teoretickej časti, testu, rôznych hier, rozhovorov a záverečnej prezentácie nápadov. Študenti sa na ňom naučili myslieť kriticky, precvičili si techniku kreatívneho myslenia, naučili sa, ako prísť na nový nápad a ako z neho vytvoriť podnikateľský zámer.

Žiaci hľadali nápady na témy:

Ako zatraktívniť nevyužitý priestor, areál školy (pre AP, BP, a školský parlament).

Akým spôsobom zvýšiť povedomie o alternatívnych druhoch dopravy (pre AM, BM).

Nápadov bolo neúrekom. Zistili sme, že našich žiakov trápi nevyužitý priestor átria, kde by radi trávili voľný čas počas prestávok, stretávali by sa pri spoločenských hrách, venovali sa športovým aktivitám na čerstvom vzduchu a tiež by sa venovali pestovaniu rôznych druhov ovocia, zeleniny a byliniek vo vyvýšených záhonoch. V interiéroch školy im chýba klubovňa, miestnosť pre „samostravníkov,“ automaty na nápoje a iné občerstvenie. Dokonca navrhovali aj priestory pre pedagogických zamestnancov, alebo úpravu triedy napr. ako cestovnú kanceláriu.

Výborné nápady sa vzišli aj na tému alternatívnych druhov dopravy. Teší nás, že aj našich žiakov trápi znečisťovanie životného prostredia a uvítali by rozsiahlejšie cyklotrasy,  jednoduchšie zdieľanie bicyklov alebo kolobežiek s odstavnými stojanmi priamo pri škole alebo zvýhodnenie a  skvalitnenie služieb MHD. Samozrejme, venovali sa aj alternatívnym pohonom a elektromobilite alebo problematike záchytných parkovísk. 

Pani riaditeľka a pani zástupkyne vypočuli pozorne všetky prezentácie a pochválili  zúčastnených žiakov za ich snahu, kreativitu, aktivitu a nápady. Pani riaditeľka vyjadrila presvedčenie, že niektoré z nich sa pokúsime zrealizovať a tiež, že niektoré z nich už sú v návrhoch na realizáciu.

Aktivita priniesla žiakom originálny pohľad na to, ako pomocou jednoduchých techník podnietiť svoj inovačný potenciál a efektívne vedieť kreovať nové nápady.  Uvedomili si, že každý nápad sa dá s trochou snahy a predstavivosti aj zrealizovať. 

Na záver sa chceme veľmi pekne poďakovať lektorom z inovujme.sk, konkrétne Arturovi, Petrovi, Tonovi, Braňovi a Michalovi, za čas, ktorý venovali našim žiakom, za krásne zážitky, ktorými  ich obohatili a nové zručnosti, ktoré ich naučili.

Názory aktérov (našich žiakov):

Inovačný workshop nám priniesol množstvo nových skúsenosti ako napríklad práca v kolektíve, riešenie zaujímavých úloh. Veľmi sa mi páčilo, že sme sa mohli vyjadriť, čo by sme chceli zmeniť, či už vo svete, alebo na našej škole. Navrhli sme medzi sebou návrhy, pri ktorých nám celú dobu pomáhali naši mentori, ktorí nás celý workshop viedli. Od nich sme sa dozvedeli mnoho zaujímavých zážitkov a priblížili nám tému inovácie. (Marián Cabadaj, III.AP)

Workshop som si veľmi užila 🙂 Chalani boli super príjemní a určite aj poradili do budúcnosti pri rozbehu podnikania, určite by som si to zopakovala (Natália Ďugelová, II.AP – ŠP)