Ekoolympiáda

Pod záštitou Slovenskej komisie pre UNESCO slovenské o.z. Planet Lover organizovalo v poradí druhú Ekoolympiádu pre základné a stredné školy.

Ekoolympiáda je VEDOMOSTNÁ HRA, ktorá hravou formou vzdeláva žiakov a študentov v oblasti ochrany životného prostredia a klímy. Je to nový, inovatívny spôsob vzdelávania v environmentálnej výchove prostredníctvom digitálnej formy, ktorá je pre dnešných mladých ľudí najľahším spôsobom na získavanie vedomostí. Odbornou garantkou projektu je vedkyňa RNDr. Marcela Morvová Jr., PhD.

Vďaka dlhodobej spolupráce občianskeho združenia Planet Lover so Slovenským olympijským a športovým výborom (SOŠV) v oblasti šírenia osvety v súvislosti s ochranou životného prostredia sa do podujatia zapojili aj známi olympijskí reprezentanti a úspešní športovci, ktorí sú ambasádormi tohto vzdelávacieho projektu – Zuzana Rehák Štefečeková, Danka Barteková, Pavol Hurajt a Filip Polášek. Všetci títo športovci sú však nielen úžasnými športovými ikonami, inšpiráciami a motivátormi, ale aj osobnosťami, ktorým záleží na šírení osvety v oblasti ochrany životného prostredia.

Najväčšou motiváciou účastníkov Ekoolympiády bola však snaha o hlbšie preniknutie do problematiky ochrany životného prostredia a prírody, vďaka čomu sa oni sami stali aktívnymi ochrancami nášho úžasného dedičstva.  Projekt bol realizovaný cez webovú aplikáciu hra.ekoolympiada.sk, ktorá bola sprístupnená všetkým zadarmo. Aplikácia otvorila “brány” EKOtrenažéra a záujemcovia z radov žiakov mohli po zaregistrovaní trénovať online v 5 tematických okruhoch: voda, oceán, pôda, odpad, klimatická zmena.

Ostré súťažné kolá sa uskutočnili 23.03. a 24.03. 2023. Zapojilo sa 139 žiakov zo všetkých ročníkov a tried. Žiaci v učebni informatiky, ale aj na vlastných mobilných zariadeniach, riešili 30 otázok. Do finálového kola sme však nepostúpili. Výsledková listina Home – ekoolympiada.sk

Ďakujem všetkým zúčastneným za snahu.