Deň zeme 2023

Dňa 21. 04. 2023 sme sa na našej škole rozhodli osláviť „Deň zeme“ trochu inak. Na vyučovacích hodinách sme si tento deň priblížili rôznymi aktivitami.

Žiaci na odbornom výcviku v školských dielňach vyčistili areál od všetkých nečistôt, vyhrabali, vykosili a poupratovali ho.

Jedenie, cestovanie, kúrenie… Aká je uhlíková stopa týchto činností a ako sa dá žiť ekologickejšie? Keď šoférujeme auto, kupujeme si tenisky alebo grilujeme steak, prispievame tým k emisiám oxidu uhličitého a iných skleníkových plynov do atmosféry. Je to naša uhlíková stopa. Aj na túto tému sa rozprávali  študenti prvého a druhého ročníka na hodinách občianskej náuky pod vedením  Mgr. Evy Adamovej.

Ako zdroj nám poslúžila príručka Denníka N – Zelenšie Slovensko. Študenti si prečítali, že k spomaleniu globálneho otepľovania vieme prispieť aj zmenou nášho jedálnička a v budúcnosti nás možno zachránia aj potraviny z hmyzu. Rozprávali sme sa o tom, čo je to uhlíková stopa a zistili sme, že každý z nás ju svojou aktivitou produkuje. Veľkosť uhlíkovej stopy závisí od toho, čo robíme, ako žijeme a ako veľa cestujeme. Pomocou internetovej kalkulačky uhlíkovej stopy si študenti sami vypočítali, koľko kilogramov oxidu uhličitého ročne vyprodukujú. Nakoniec sme zistili, že pochopením uhlíkovej stopy a aj malými ekologickými zmenami v našom živote pomôžeme znížiť vplyv našej spotreby na životné prostredie. Tým, že podnikneme kroky na zníženie našej uhlíkovej stopy, môžeme Zemi umožniť znovu nájsť rovnováhu, aby sme mohli oceniť jej krásy aj v nadchádzajúcich rokoch.

Svoju uhlíkovú stopu, čiže naše emisie oxidu uhličitého a skleníkových plynov do atmosféry, zisťovali aj žiaci II.AU, II.AN, I.AP na informatike a API s Ing. Z. Dubovickou. Každý jedinec zanecháva na Zemi svoju uhlíkovú stopu, ktorú si môže ľahko vypočítať a podľa toho usmerniť svoje každodenné správanie – dopravu, stravovanie alebo nakupovanie.

Aj vy si ju môžete vypočítať na https://www.ekostopa.sk/calc/index.php.

Na hodinách anglického jazyka sme si taktiež pripomenuli Deň Zeme a  oslávili ho netradičným spôsobom vyučovania. Mgr. I. Kubalová realizovala so svojimi žiakmi z II.BP a IV.AP rôzne  zaujímavé  aktivity, ktorými vyjadrili svoje presvedčenie, že im  osud našej planéty nie je ľahostajný.

Žiaci sa zoznámili so slovnou zásobou týkajúcou sa triedenia odpadu, ochrany životného prostredia, pozreli si videá, riešili logické hádanky a zahrali si stolovú hru. Žiaci sa veľmi aktívne zapájali do tvorivých, zábavných a náučných  úloh,  prostredníctvom  ktorých   si zopakovali a upevnili  svoje vedomosti o našej planéte, o recyklovaní a triedení odpadu.

Následne dievčatá a chlapci preukázali svoju kreativitu a vytvorili množstvo zaujímavých, pestrofarebných výtvorov,  ktorými  vyjadrili svoju odpoveď na otázku, čo oni sami môžu urobiť pre našu Zem. Ich inšpirujúce  nápady zobrazujú plagáty, ktoré si môžete pozrieť v učebni cudzích jazykov.

Počas hodiny anglického jazyka si dievčatá a chlapci z I.AP, pod vedením Mgr M. Hruškovej, vyrábali projekty ku príležitosti sviatku Dňa Zeme. Projekty boli orientované na ochranu životného prostredia a vďaka nim si žiaci osvojili novú slovnú zásobu týkajúcu sa recyklácie odpadu a spôsobov, ako by aj oni osobne mohli šetriť našu planétu.

Ing. Zdenka Dubovická a kolektív