Workshop: Lepšie životné prostredie. Ako na to?

Dňa 28.03.2023 sa na ŽSK konal workshop s názvom Lepšie životné prostredie. Ako na to? Akcia sa konala v komornom duchu 30 účastníkov, medzi ktorými boli aj štyria žiaci z I. AN.

Ing. Dana Gavalierová,  koordinátorka enviroprojektov ŽSK, nás poinformovala o činnosti ŽSK a ich enviroprojektoch. Zaujal nás enviroprojekt zameraný na Rajeckú dolinu. V ňom sa ŽSK pokúša  komplexne riešiť zadržiavanie dažďovej vody v tomto regióne. Zdôvodňovali to klimatickými zmenami a ťažbou dreva.  Za dobrý nápad považujú rozrušenie zvážnic. Tie v prípade nevalových dažďov odvodňujú veľkú plochu lesa a spôsobujú pôdnu eróziu.

Pani Jana Bieliková – projektová manažérka PEDAL CONSULDING, s.r.o. nám porozprávala o   biohospodárstve. Dala kolovať aj zaujímavé prírodné materiály (papier zo slonieho trusu, hubku z uhorky, papier so včelím voskom, poháriky na kávu, ktoré sa dajú zjesť, konopné výrobky, výrobky z dreva…) Dozvedeli sme sa, že biologicky odbúrateľný neznamená vždy aj kompostovateľný materiál a dozvedeli sme sa aj rozdiel medzi cyklickým, recyklovateľným a biologicky odbúrateľným hospodárením so surovinami. Upozornila účastníkov aj na  falošnú propagáciu výrobkov ekologickými nálepkami, ktoré nemajú opodstatnenie.

Príklady dobrej praxe nám predniesli žiaci z Gymnázií Varšavská 1 a Hlinská.29 v Žiline. Niektoré z ich nápadov sa budeme snažiť realizovať aj na našej škole. Napríklad zadržiavanie dažďovej vody, burzu tričiek, aby sa nemuseli zahodiť, zber papiera, zelenú stenu, altánok pre bicykle, ale aj pre žiakov…

Po brainstormingu na tému, čo všetko môžeme robiť ako žiaci pre lepšie životné prostredie, nasledoval workshop. Žiaci sa rozdelili do skupín. Všetci mali tú istú otázku: Čo s komunálnym odpadom? Jeden zo skupiny musel na záver svoje nápady prezentovať pred ostatnými.

Na záver Ing. Marcel Rypák informoval, ako by sme mohli  získať financie na podporu našich projektov. Odporučil nám Erasmus +, EZS, CROWFUNDING a  Visegrad Found.

Workshop bol veľmi inšpirujúci nielen pre mňa ako učiteľa, ale aj pre žiakov.