Maratón písania listov

Aj tento rok sa v našej škole organizoval maratón písania listov, ktorý organizujeme spolu s Amnesty internacional.

V tomto roku sme sa rozhodli bojovať za Joanah, Netsai a Cecíliu zo Zimbabwe  a Luisa z Kuby. Písali sme listy a prosili o prešetrenie ich prípadov. Dúfame, že čím viac listov vládni predstavitelia dostanú, tým bude väčší tlak na riešenie prípadov. Naši žiaci a pedagógovia  napísali 100 listov.

Tu sú príbehy nespravodlivo trestaných:

JOANAH, NETSAI A CECILIU ZA ORGANIZOVANIE POKOJNÉHO PROTESTU UNIESLI, ZBILI, ZNÁSILNILI A UVÄZNILI.

Potom, ako sa 13. mája 2020 postavili do čela protivládneho protestu v Harare, hlavnom meste Zimbabwe, aktivistky svojvoľne zadržala polícia. Na policajnej stanici ich prinútili nastúpiť do neoznačeného auta, cez hlavy im natiahli kapucne a odviezli ich za mesto. Vydesené ženy hodili do jamy, kde ich zbili, znásilnili a donútili zjesť ľudské exkrementy. O dva dni neskôr ich našli v roztrhaných šatách, posiate modrinami a reznými ranami, niekoľko kilometrov od mesta, odkiaľ ich vzali do nemocnice.

Ešte počas ich hospitalizácie úrady obvinili Joanah, Netsai a Cecilliu v súvislosti s účasťou na proteste. Príslušníci väzenskej stráže a polície v nemocnici dozerali na to, aby neposkytli žiaden rozhovor pre médiá. Keď aktivistky vyhlásili, že rozpoznali totožnosť niektorých únoscov, 10. júna 2020 ich opäť zadržali a obvinili z krivej výpovede a predstierania únosu. O dva týždne neskôr ich súd prepustil na kauciu, odvtedy obvineniam čelia na slobode.

Súdny proces s aktivistkami sa začal v januári 2022 a pokračuje dodnes. Za ich únos a utrpenie dodnes nikto neniesol zodpovednosť.

Luis sa plánoval zúčastniť demonštrácie za sociálnu spravodlivosť. Za  pokojný aktivizmus  dnes  sedí vo väzení.

Nariadenie č. 349, ktorým sa kubánska vláda snaží umlčať umelkyne a umelcov kritických k jej politike, Luisa Manuela frustrovalo natoľko, že sa stal vodcom Hnutia San Isidro. Hnutie tvoria rôznorodí ľudia z umeleckej, novinárskej a aktivistickej sféry, ktorí od kubánskej vlády žiadajú ochranu slobody prejavu. Mnohých členov a členky hnutia v minulosti zastrašovali, sledovali a zadržiavali iba za ich pokojný aktivizmus.

V roku 2021 držal Luis Manuel protestnú hladovku a žiadal, aby mu úrady vrátili zhabané umelecké diela. Dňa 02. mája 2021 ho príslušníci štátnej bezpečnosti odviedli z vlastného domu a proti jeho vôli odviezli do nemocnice, kde mu znemožnili prístup k správam a kontakt s vonkajším svetom. Keď ho o mesiac neskôr prepustili na slobodu, štátna bezpečnosť z neho nespustila oči. Sledovali každý jeho krok.

V nedeľu 11. júla 2021 vyšli do ulíc Havany tisíce ľudí, ktorí počas jednej z najpočetnejších demonštrácií za uplynulé dekády vyzývali vládu, aby riešila ekonomické problémy krajiny aj kritickú situáciu okolo pandémie COVID-19. Luis Manuel sa v deň protestu prihlásil k účasti na proteste videom na sociálnych sieťach. Ešte predtým, ako sa demonštrácia vôbec začala, Luisa zatkli a previezli do Guanajay, väznice s najvyšším stupňom stráženia, kde ho držia dodnes. V júni 2022 ho počas súdneho procesu za zatvorenými dverami odsúdili na päť rokov odňatia slobody. Luisov zdravotný stav sa vo väzení neustále zhoršuje, napriek tomu však nemá prístup k adekvátnej zdravotnej starostlivosti.

Ďakujem všetkým, že podporili spravodlivosť!