Autosalón Nitra 2022

Rovnako ako po iné roky, aj tento rok sa v dňoch 13. – 16.10.2022 otvorili brány výstaviska Agrokomplex v Nitre, aby privítali nadšencov obdivujúcich automobily. Ani tento rok nemohli na tradičnom autosalóne chýbať žiaci našej školy.

Záujem bol obrovský a na exkurzii sa zúčastnili triedy I.AP, III.BM, I.BP, I.BM, II.CP, II.BM, I.AM, IV.AM v sprievode svojich pedagógov. Žiaci mali možnosť vidieť osobné, úžitkové, nákladné automobily, dopravnú techniku či autopríslušenstvo.

 Boli sme návštevníkmi hneď prvý deň a  tešili sme sa  z vozidiel  značky  MERCEDES, JAGUÁR,  LAND ROVER, KIA, VOLVO, DONGFENG, SSANGYONG, FUSO, SUBARU, HONDA, SUZUKI, DACIA, RENAULT, PEUGEOT, PIAGGO, ISUZU, GAZ.  Slovenskú výstavnú premiéru mala  na Autosalóne aj značka MG Motor a taktiež jedinečný slovenský startup – malé mestské vozidlo Patak Rodster, ktorého svetová premiéra sa uskutočnila v máji 2022 pri príležitosti udeľovania hlavných cien za Najkrajší koncepčný automobil roka na 37. ročníku Festival Automobile International v Paríži.

Policajný zbor SR predstavil automobilovým nadšencom policajnú pumu značky AUDI a VW Touareg, policajné motorky BMW, ale aj nepriestrelný policajný Mercedes, ktorý používajú nitrianski kukláči. Nechýbala ani prezentácia Hasičského a záchranného zboru SR.

Počas výstavy sa uskutočnili aj Majstrovstvá SR v elektronických športoch. Okrem herného turnaja priniesli pre záujemcov aj množstvo zaujímavých atrakcií, ktoré si užili fanúšikovia hier, technológií a športu.

Pohľad do budúcnosti motorizmu ponúkla Strojnícka fakulta TUKE, ktorá predstavila prvý slovenský vodíkový superšport MH2, nízkotlakový vodíkový autobus RH2 a vodíkovú trojkolku.

Nielen novinky nás uchvátili, naše „oko” potešili aj  „veterány,” známe z kultových filmov ako napr. Lincoln Continental Mark IV (1974), Ford Thunderbird (1963), Jeep CJ6 Universal (1968), Dodge Charger (1972), Cadillac de Ville convertible (1966), Chevrolet Caprice (1978), Edsel Pacer (1958), Ford Fairlane 500 (1961), Oldsmobile Coutlass ciera (1990) a mnoho ďalších skvostov motoristickej histórie.

Sme radi, že sme si ani tento rok nenechali ujsť jeden z najvýznamnejších motoristických sviatkov na Slovensku a dúfame, že si podobnú akciu zopakujeme aj o rok.