Projekt o osobnej finančnej gramotnosti

„Mať všetkých 5 pokope, nepliesť piate cez deviate, nehasiť finančné ťažkosti o 5 minút 12 – všetci potrebujeme mať k peniazom vytvorený ten správny vzťah. Taký, v ktorom vieme svoje peniaze chrániť, kontrolovať a zároveň ich riadiť. Rozvážne, aktívne, ale nie ľahkovážne.“

Projekt 5peňazí vytvorili experti Národnej banky Slovenska. Administrátorom projektu je Inštitút bankového vzdelávania NBS, n. o.

V dňoch 10.02. 2022, 15. 02. 2022 až 17. 02. 2022,  22. 02. 2022 a 23. 02. 2022 sa študenti tretích ročníkov (III. BM, III. AP, III. BP, III. AM, III.BU, III. AU) zúčastnili projektu s názvom:

Online modul 1: Príjem a práca

Jeho cieľom bolo priblížiť žiakom svet práce a peňazí zážitkovým a interaktívnym spôsobom.

Vzdelávací program v trvaní 180 minút ponúkol žiakom možnosť lepšie pochopiť súvislosti medzi svojimi záujmami a silnými stránkami v kontexte výberu budúceho povolania. Počas vzdelávania si žiaci vyskúšali rolu vo svojom preferovanom povolaní, za ktorú získali mzdu. Naučili sa orientovať v  pojmoch superhrubá, hrubá a čistá mzda a dozvedeli sa o základoch daňovo-odvodového systému na konkrétnych príkladoch zo Slovenska i zo zahraničia.

Praktickú časť vzdelávania tvorila skupinová práca žiakov. Príprava rodinného rozpočtu vytvorila priestor na nácvik realizácie finančných rozhodnutí v kategóriách bývanie, strava, doprava a pod.

Mnohí študenti privítali tento program s nadšením a  hravo sa zhostili svojich úloh počas vzdelávania. Chceme veriť, že čas strávený v interaktívnych učebniach, v pripojení  na mobiloch, slúchadlách a počítačoch bol prínosný pre ďalší rozvoj finančnej gramotnosti jednotlivých žiakov v ich budúcom živote.