Školské potreby pre deti v Zanzibare

Chodiť do školy, naučiť sa čítať, písať a počítať je pre nás úplnou samozrejmosťou. V niektorých krajinách je to však ešte stále nesplniteľný sen. Snáď každý počul o chudobe a negramotnosti v Afrike. Ľudia sú o tejto skutočnosti síce informovaní, ale iba malá časť z nich sa snaží aj pomôcť.

V rozvojových krajinách Afriky chodí pravidelne do školy len určitá časť detí školského veku. Chudoba ako základný problém spoločnosti spôsobuje nielen nedostupnosť základného vzdelania, ale aj zlý zdravotný stav obyvateľstva v dôsledku podvýživy. V krajinách Afriky sú pre najchudobnejšie rodiny veľmi ťažké podmienky na prežitie a ak aj má rodina nejaký príjem, často jej nezostávajú prostriedky na zaplatenie školného pre deti.

Vzdelanie je pritom v Afrike kľúčové, pretože pomáha dostať sa z bludného kruhu chudoby. Vzdelaní ľudia s potrebnými zručnosťami si ľahšie nájdu prácu, vedia sa postarať sami o seba aj pomôcť svojej rodine.

Na základe osobných skúseností a týchto informácii sme sa ako škola rozhodli pomôcť deťom zo ZŠ Matemwe, ZanzibarNorth, Tanzania formou dobrovoľného zaobstarania  školských  pomôcok pre miestnych  žiakov. Pomohli sme im s nákupom školských potrieb, ako napr. farbičky, strúhadlá,  kriedy,  vodové, temperové a  voskové farby, plastelína…

„Niekedy si ani neuvedomujeme, čo všetko tu máme. Keď sa pozrieme na okolitý svet, tak väčšina ľudí sa trápi s existenčnými problémami. Aspoň takýmto spôsobom môžeme niekomu pomôcť. Je to iba kvapka v mori, ktorá nezmení celý svet. Ale niekomu  môže zmeniť život. “ 

Naše veľké ĎAKUJEME patrí aj do radov našich partnerov: OKY – HYDRAULIKA, Strečno, JAROTTA TRANS SLOVAKIA, s. r. o., Ivachnová, DOZAM,  s. r. o, Žarnovica, SAD a. s., Žilina, TODOS,  s. r. o., Žilina a CK  FlyingBanana, Dolný Kubín – ktorá sprostredkovala  prevoz  a odovzdala  pripravené darčeky deťom z Afriky.

Zuzana Píšová, Nina Vlhová, III.AP

Ing. Martina Čelková

Mgr. Mária Sikorová