Webinár – Konferencia prezidentov študentských spoločností

Dňa 09. 12. 2020 sa študenti Terézia Gašková, Zuzana Píšová, Matej Ševčík, Adam Jarotta a Richard Požár z III. AP zúčastnili online webinára programu JA Slovensko. Cieľom bolo motivovať študentov/manažérov študentských firiem, zoznámiť ich so systémom fungovania, prejsť si spoločne to, čo ich počas školského roka čaká, s akými problémami sa môžu stretnúť a ako ich prekonať.

Program webinára bol nasledovný

Motivačný úvod s Petrom Pašekom: „Nikdy nie je (ne)skoro začať podnikať“ – riaditeľom a partnerom slovenskej pobočky Accace (a absolventom Aplikovanej ekonómie 1999/2000).

Skúsenosti, príbehy a rady od minuloročných absolventov študentských firiem:

cho.company – speakerkami boli Adriána Páleníková a Dominika Begáňová. Ich projektom boli čokoládové krémy cho.company. Dievčatá porozprávali ako vznikol ich  nápad, aký bol proces výroby a o svojich úspechoch. Ich „recept“ na dobré fungovanie nielen študentskej firmy je zostaviť dobrý team, mať výbornú  komunikáciu a schopnosť pozerať sa na veci s nadhľadom.

Haloware – Táto firma vyvinula aplikáciu s názvom ,,Kam na strednú,‘‘ ktorá má pomôcť žiakom  deviatych ročníkov s výberom strednej školy. Túto aplikáciu kúpil minister školstva – Branislav Gröhling. Po tejto skúsenosti študenti Viktor Nagy a Andrej Pulc pokračujú s vyvíjaním ďalších aplikácií, ako je napríklad „Covid Semafor.“

REN Slovensko – Lukáš Weiser a Alex Blandon boli súčasťoufirmy, ktorá začala s výrobkom TUČI- (tuhý čistič). Je to čistiaci prostriedok na riad, ktorý je prírodný, praktický a ekologický. Ich prípravok zaujal aj média – napr. relácia Teleráno, rôzne rádiá, dokonca o nich spravila reportáž aj RTVS. Taktiež ho zdieľali aj niektoré známe osobnosti, napríklad Zuzana Čaputová alebo Viktor Vincze. Dostali aj niekoľko ocenení, jedným z nich je „Firma roka na slovenskom trhu.“ Momentálne zakladajú s. r. o. a majú v pláne ďalej vyvíjať produkt Tuči.

Práve tieto študentské firmy predviedli našim žiakom, ako sa dá spolupracovať a ísť za svojím cieľom. Pri ich projektoch sa ukázalo, že aj na pohľad najťažšie úlohy sú splniteľné. Motivovali k lepšiemu fungovaniu študentskej firmy. A taktiež priniesli praktické rady ako podnikať aj po skončení štúdia.