Maratón písania listov

Vážení rodičia, učitelia, milí žiaci,

zapojte sa prosím do Maratónu písania listov 2020. Naša škola sa zapája do tohoto medzinárodného podujatia už štvrtýkrát. Podporte nespravodlivo trestaných ľudí napísaním listu (emailu alebo na príspevku sociálnych sieťach).

Amnesty International vznikla na základe predpokladu, že napísať list nevinnému, nespravodlivo väznenému človeku, môže znamenať veľmi veľa – a zmeniť mu život. Od nášho vzniku (pred takmer 60 rokmi) sme túto premisu potvrdili nespočetne veľakrát. Práve vďaka miliónom listov solidarity sa podarilo pozitívne zmeniť život tisícom ľudí. Od roku 2001 je obrovským zdrojom nádeje a pomoci pre utláčaných, šikanovaných a nespravodlivo väznených ľudí na celom svete aj Maratón písania listov.

Write for Rights je najväčšie ľudskoprávne podujatie na svete. Amnesty International usporadúva túto udalosť pravidelne pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv (10. december). Ľudia z celého sveta píšu a odosielajú počas niekoľkých týždňov milióny listov solidarity a petícií, ktorými žiadajú spravodlivosť pre nespravodlivo väznených, utláčaných a prenasledovaných ľudí.

            Príbehy ľudí, za ktorých práva bojujeme, nájdete na stránke   https://maraton.amnesty.sk a v priložených prípadových kartách: 

1. Germain Rukuki – Burundi – anglická verziaslovenská verzia

2. Gustavo Gatica – Čile – anglická verziaslovenská verzia,

3. Jani Silva – Kolumbia – anglická verziaslovenská verzia

4. Melike Balkan a Özgür Gür – Turecko – anglická verziaslovenská verzia

5. Nassima al-Sada – Saudská Arábia – anglická verziaslovenská verzia

6. El Hiblu 3 – Malta – anglická verziaslovenská verzia

7. Paing Phyo Min (De Yay) – Mjanmarsko – anglická verziaslovenská verzia

Akciu môžete podporiť aj individuálne  online petíciou na https://maraton.amnesty.sk/. Do Maratónu písania listov možno prispieť aj formou zakúpenia online poštovej známky https://amnesty.darujme.sk/pomozte-nam-dosiahnut-zmenu/.

Príloha vzory listov v anglickom jazyk

Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám darilo a koľko listov ste poslali.

Ing. Zdenka Dubovická  (dubovicka@sosdza.sk)