Zločin a trest

Dňa 19. 02. 2020  žiaci z II. AP a II. AM s vyučujúcimi Mgr. Zuzanou Bučkovou a Mgr. Ľudmilou Jurášikovou navštívili Mestské divadlo v Žiline. Na programe bola dramatizácia jedného z vrcholných diel svetovej realistickej literatúry: Zločin a trest od F. M. Dostojevského.

Fascinujúca adaptácia výnimočného románu núti divákov k premýšľaniu o prekročení hraníc. Mladý študent Rodion Raskoľnikov podľahne svojmu ľahkomyselnému presvedčeniu, že je výnimočný a odváži sa v mene budúceho dobra zavraždiť človeka. Výnimoční ľudia predsa môžu porušovať zákon, aby zmenili poriadok sveta. Spolu s F. Nietzschem pestuje v sebe dvojitú morálku. Morálku „obyčajných ľudí“ a morálku „neobyčajných jedincov,“ ktorých zločiny sú vraj relatívne. Po spáchaní zločinu sa v ňom však ozvú pochybnosti a svedomie….           

Pocit výnimočného umeleckého zážitku umocnili aj výkony známych slovenských hercov: Michala Režného v úlohe  Raskoľnikova, Jany Oľhovej ako jeho matky, Ivany Kubáčkovej ako sestry, či Mila Dobríka ako komisára Porfirija, ktorí na záver zaslúžene dostali standing ovation.