Zdravá výživa

Dňa 25. 02. 2019 sa v školskom internáte uskutočnilo podujatie pod názvom „Zdravá výživa“.

Čo je zdravá strava?

Strava nie je len príjemná súčasť denného naplnenia žalúdka a nutnosť zachovania života. Strava je zároveň liek, ktorý môže naše telo ovplyvniť tak negatívne, ako aj pozitívne.

O tom, čo znamená zdravá výživa, odprezentovala žiačka Sofia Halasová, ktorá mala pripravený referát.

Raňajky

Pre niekoho zbytočné a pre niekoho najdôležitejšie jedlo dňa. Raňajky sú dôležité pre zdravie a ovplyvňujú naše správanie. Pozitívne vplývajú na náš metabolizmus a na stratu hmotnosti. Mali by to byť potraviny, ktoré nás zasýtia, ako sú vajíčka, ovsené kaše, zdravé tuky. Do týchto jedál môžeme pridávať orechy, olivový olej a rôzne druhy syrov a mliečnych výrobkov s nižším obsahom tukov.

 Desiata a olovrant

Môžeme ich nazvať aj malými jedlami medzi jedlom hlavným. Pomôžu nám udržať pocit zasýtenia a vyhnúť sa hladu. Potraviny, ktoré by sme mali prijímať sú: ovocie, šaláty, mliečne produkty, orechy,  ale mali by byť v menších porciách.

Obed a večera

Mali by ich tvoriť potraviny, ktoré nám dodajú energiu. Najlepším variantom je mäso, či už kuracie, morčacie, hovädzie alebo ryby. K bielkovinám by nemala chýbať príloha v podobe sacharidov ako ryža alebo zemiaky.

Na večeru by sme mali obmedziť tuky,  ktoré nám dodávajú energiu, ktorú pred spaním nepotrebujeme. Mali by sme prijímať potraviny, ako sú: nízkotučné jogurty, šaláty , vajíčka a mäso.

Zelenina by nemala chýbať ako príloha pri jedle,  pretože má pozitívny vplyv na naše trávenie . Zelenina spolu s ovocím by mali tvoriť veľkú časť nášho denného príjmu potravín, pretože nám dodávajú potrebné minerály a vitamíny.

Pitný režim
Prísun tekutín do tela má byť rozložený rovnomerne počas celého dňa. Je nevyhnutný pre náš organizmus. Významne ovplyvňuje snahu o stratu nadbytočnej hmotnosti a zrýchľuje metabolizmus .

Potraviny, ktorým by sme sa mali vyhýbať!                   

Vysoký príjem cukrov a nezdravých tukov má negatívny vplyv na naše zdravie ako obezita, srdcové ochorenia, problémy s pokožkou … Sú to potraviny ako čokolády, chipsy, cukríky, sladké vody …  Nadbytočný príjem týchto potravín môže zle vplývať aj na našu psychiku a následne dochádza k prejedaniu.

Tuky

Rozdeľujú sa na zlé a dobré: zlé prijímame z potravín, ktorým by sme sa mali vyhýbať a zdravé tuky nachádzame vo vajíčkach ,v mäse ,v syroch v rôznych olejoch a hlavne v orechoch.

Pohyb

Veľa nadbytočných kalórií a málo pohybu môže viesť k nárastu hmotnosti. Pohyb, a to aj v miernom tempe, pomáha spáliť kalórie navyše. Je dobrý aj pre srdce a obehovú sústavu,  pre dobrú náladu a pre celkové zdravie a pohodu. Zaraďme pohyb medzi naše každodenné návyky!

Ďalej sa konala súťaž, ktorá bola vytvorená z dvoch družstiev  žiakov ŠI, ktorí mali za úlohu z potravín zostaviť potravinovú pyramídu.

Všetci tí, ktorí sa zúčastnili projektu, získali za odmenu potraviny z pyramídy.

Všetkým zúčastneným žiakom a kolektívu žiakov, ktorí tento projekt pripravovali, ďakujeme, Pecková, Winklerová