Erasmus plus – Poľsko – Be modern, Be successful

V dňoch 04.11.2023 až 11.11.2023 sa žiaci z I.AN, II.AN a III.BP zúčastnili projektu Erasmus plus s názvom Be modern, Be successful, ktorý sa konal v Poľsku, v meste Koninki. Projektu sa okrem nich zúčastnili aj ďalší študenti zo Slovenska – jedna študentka pricestovala z Kysuckého Nového Mesta a ďalšie dve z Popradu. Zároveň tu mali naši žiaci možnosť stretnúť okrem domácich Poliakov aj zaujímavých ľudí z rôznych iných európskych krajín ako Srbsko, Litva, Taliansko či Portugalsko.

Mesto Koninki v Poľsku, kde sme boli aj ubytovaní, je tiché, ale príjemné mestečko. V okolí nášho hotela sme mali možnosť vidieť krásnu prírodu a pekný výhľad na blízky kopec Turbač, kde sme boli aj na prechádzke počas posledného dňa nášho pobytu. Počas celého týždňa sme mali prichystaný program plný spoločných aktivít. Vzájomne sme sa spoznávali a na začiatok sme hrali zoznamovaciu na hru, kde sme si hovorili mená a miesta, odkiaľ pochádzame, potom sme mali na veľkom ihrisku hru s prihrávaním lopty a napokon sme sa hrali na naháňačky. Ako ďalšiu aktivitu sme mali natočiť v skupinách, do ktorých nás náhodne rozdelili, video a odprezentovať ho. Téma bola všeobecná o Európskej únií.

Ako obyvatelia Slovenska sme mali možnosť zorganizovať medzi prvými kultúrny večer, počas ktorého sme ďalším účastníkom projektu porozprávali o našej krajine, o slovenskej prírode a pamiatkach a následne sme im ukázali aj náš tradičný ľudový tanec, ktorý sme si spolu skúsili aj zatancovať. Novým priateľom sme priniesli a ponúkli aj naše tradičné jedlá a nápoje, sladkosti a hlavne domáci koláč. Neskôr sme prezentovali Slovensko aj žiakom v miestnej Základnej škole v meste Koninki.

Vďaka projektu Erasmus plus (Be modern, Be successful) sme mali možnosť komunikovať s novými ľuďmi a získať si priateľov z rôznych kútov sveta a dozvedieť sa niečo nové o kultúre a zvykoch iných európskych národov. Vyskúšali a zlepšili sme sa aj v konverzácii v anglickom jazyku.

Celý projekt bol veľmi zaujímavý a spoznali sme vďaka nemu skvelých ľudí. Chceli by sme poďakovať našej pani riaditeľke – Ing. Márii Vítovej, PhD., ktorá nám umožnila na projekte účasť.

Mustafa Bahramldin Mohammad – II. AN
Samuel Magera – I. AN