Projekt Erasmus – Slovensko (Oščadnica)

Zájazd do malebnej slovenskej obce Oščadnica sa stal zaujímavou udalosťou pre účastníkov zo štyroch rôznych krajín: Ukrajina, Litva, Taliansko a Slovensko. Toto stretnutie bolo zorganizované s cieľom zdôrazniť význam mentálneho zdravia a ponúknuť príležitosť prehĺbiť si povedomie o tejto dôležitej téme.

Pokojná atmosféra obce dala príležitosť uniknúť od hektického mestského života a naplno sa venovať svojmu mentálnemu zdraviu. Samotný program projektu bol dobre premyslený a zahŕňal širokú škálu aktivít zameraných na podporu mentálneho zdravia. Mali sme možnosť zapojiť sa do rôznych workshopov, diskusií a terapeutických aktivít, ktoré nám pomohli pochopiť dôležitosť starostlivosti o svoje mentálne blaho.

Jednou z významných aktivít bolo cvičenie jogy, ktoré pomáha človeku zlepšiť duševnú pohodu, zmierniť stres a zlepšiť koncentráciu. Okrem toho boli organizované aj dychové cvičenia, ktoré nám pomohli získať lepší kontakt so sebou samými a nájsť vnútorný pokoj.

Večerné programy zahŕňali oboznamovanie s kultúrou zúčastnených krajín, čo pomohlo posilniť kultúrne väzby medzi účastníkmi. Zdieľanie svojich tradícií a skúseností s dôrazom na mentálne zdravie v rôznych kultúrach umožnilo širšie chápanie tejto témy. Taktiež v tom bola zahrnutá ochutnávka tradičných jedál, ktoré nachystali členovia zúčastnených krajín.

Okrem toho sme mali prístup aj k wellness centru priamo v penzióne, kde sme si mohli oddýchnuť a prečistiť svoju myseľ.

Ja osobne by som pobyt zhodnotil ako dni plné rovnováhy, kde sa kombinovalo zlepšovanie fyzického a mentálneho zdravia. Navyše som spoznal nových ľudí a odniesol som si super zážitky.

Peter Sagan – IV.AP