Na návšteve v Oponiciach a v Nitre

Na obdobie exkurzií sa študenti vždy veľmi tešia, pretože na nich získajú nové, neobyčajné informácie.

Po ročnej  prestávke sme sa opäť vybrali do Nitry. V tomto čase sa začínajú zapĺňať výstaviská Autosalónu. My sme najskôr zvolili návštevu raja pre všetkých knihomoľov, ba aj milovníkov histórie, a to knižnicu Apponyiovcov z Oponíc.

28. 9. 2023 sa študenti tried III.BP, IV.AM a II.BP  pod dozorom Mgr. Kubalovej a Mgr. Panákovej vybrali do knižnice, ktorá sa právom pýši prívlastkom najkrajšia interiérová knižnica na Slovensku.  Presvedčili sme sa, že ukrýva v sebe knižný poklad. Knižnica sa nachádza v krásnom renesančnom kaštieli Château Appony **** s nádherným anglickým parkom, v ktorom nás mohutné stromy zaviedli do spomienok na šľachtický rod, ktorý tu kedysi prebýval.

Mysteriózna miestnosť alebo trinásta komnata kaštieľa, ako jej hovoria hostia, v sebe ukrýva neutíchajúcu energiu, ktorú je cítiť, akonáhle človek prekročí prah tejto miestnosti. Knižnicu založil gróf Anton Juraj Aponi v roku 1774 vo Viedni. Pôvodne  mala okolo 30 000 zväzkov. V súčasnosti obsahuje 8 222 titulov písaných v 12 jazykoch, medzi ktorými nechýbajú vzácne diela od autorov, akými  sú Petrarca, Galilei, Da Vinci, Schiller, Dumas, Balzac, Newton či Linné. Vzácne knihy sme si mohli prezrieť formou dramatizovanej prehliadky, počas ktorej sme sa hravou a pútavou formou naučili veľa nového.

Naše putovanie históriou sme ukončili na automobilovom veľtrhu –  Autosalóne Autoshow 2023  na výstavisku Agrokomplex v Nitre, ktorý bol plný zaujímavostí pre všetkých nadšencov motorových vozidiel.

Veríme, že aj táto  školská akcia nás obohatila o vzácne neopakovateľné zážitky, úsmevné momenty a spoločné rozhovory.