Erasmus – Turecko

V dňoch 8. až 19. októbra 2023 sa dvaja žiaci z II.AN – Adrián Kováč a Lukáš Cabadaj spolu s gymnazistami z Námestova a Bratislavy zúčastnili projektu Erasmus v Turecku, na ostrove Heybeliada. Témou projektu bola Ekológia a globálne otepľovanie.

Naša cesta sa začala na viedenskom letisku Schwechat a následne sme prileteli do Istanbulu, odkiaľ sme pokračovali loďou na ostrov. Boli sme ubytovaní v krásnom prostredí neďaleko mora. Okrem nás tam boli aj Holanďania, Ukrajinci a Turci. Na začiatku sme sa všetci navzájom predstavili a povedali si o sebe pár základných informácií. Jednou z našich spoločných aktivít bolo aj zbieranie odpadkov a ich následne triedenie. Vo štvrtok sa konal večer, na ktorom sme predstavili našu krajinu. Priniesli sme naše tradičné jedlá a nápoje a ukázali zvyky a tradície, ktoré na Slovensku máme. Vďaka tejto aktivite sme mali aj my možnosť spoznať kultúru iných krajín. O deň neskôr sme navštívili mesto Istanbul, kde sme navštívili mešity, kostoly a bazáre. Mohli sme si aj samostatne obzrieť mesto a mali sme rezervovanú aj súkromnú loďku. Ďalšie dni mala každá zúčastnená krajina možnosť vymyslieť vlastný program. Jednou z možností bolo aj vytvorenie vlastnej hry. Hrali sme volejbal, futbal, bedminton, strieľali sme s luku a boli sme aj na lezeckej stene. Tvorili sme aj vlastné videá na tému recyklácie odpadu. Keď prišiel posledný deň nášho pobytu, mali sme zhodnotiť, ako sa nám Erasmus páčil, čo nám tento pobyt dal a napokon sme mali rozlúčkovú párty. Z Istanbulu do leteli naspäť do Viedne a domov sme si priniesli množstvo zážitkov a dobrých pocitov.

Celý projekt bol veľmi zaujímavý, naučili sme sa nové veci a zlepšili sa v angličtine a samozrejme, spoznali sme nových, skvelých ľudí. Chceli by sme poďakovať pani riaditeľke Ing. Márii Vítovej, PhD., ktorá nám umožnila zúčastniť sa tohto projektu.

Adrián Kováč a Lukáš Cabadaj – II. AN