Školský výlet – Zoo Lešná: jedno z najkrajších miest Moravy

Dňa 14. júna 2023 sa žiaci z II.CP – 15 žiakov, I.AU – 2 žiaci, II.AU – 1 žiak,  II.BP – 1 žiačka a I.AN – 4 žiaci zúčastnili školského výletu do Zoo Lešná.

Po zakúpení vstupeniek sme sa presunuli do centra zoologickej záhrady, kde sme si mohli pozrieť zvieratá i kultúru krajín, ktoré boli rozdelené podľa jednotlivých kontinentov. Zlínska zoo je jedinečným miestom, kde uvidíte zvieratá všetkých kontinentov v prírodnom bioparku s voľným výbehom. Zvieratá tu žijú v podarenej napodobenine ich pôvodného prostredia. Vtáky žijú vo vtáčích voliérach, ktoré pripomínajú ich domovinu, cicavce sú vystavované v prírodných expozíciách .

Za jeden deň precestujete Afriku, Áziu, Austráliu a Južnú Ameriku a zoznámite sa s 222 druhmi zvierat. Medzi tie najatraktívnejšie patria slony, žirafy, nosorožce, gorily, uškatce, levy, tigre, tučniaky, papagáje, mravčiari alebo lamy a mnoho ďalších. V novej tropickej hale Yucatan medzi faunou a flórou uvidíte spomienku na civilizáciu Mayov, niekdajších obyvateľov Yucatánskeho polostrova. Hovorí sa, že Zoo Zlín patrí k najkrajším miestam celej Moravy. Od júna 2018 je otvorená nová expozícia v časti Amazónie (ktorá prechádza dlhodobou premenou), s názvom Guayanas. V úplne premenených expozíciách sa postupne predstavia nielen pôvodní obyvatelia amazonskej oblasti, napr. opičky kotulové, čaje, bociany juhoamerické a papagáje ara, ale aj rôzne iné živočíšne druhy. K nim patria mravčiari štvorprstí alebo skutočný chovateľský poklad – tamaríny pestré. Tie zlínska zoo chová ako jediná v Českej republike.

V americkej oblasti nájdete Jaguar Trek. Ide o najväčšiu expozíciu svojho druhu v Európe. Jaguári majú k dispozícii nadštandardnú expozíciu s rozlohou vyše 2 000 m2. Jednotlivé stavby i celý priestor rozpráva príbeh o ceste krajinou, kde sa divočina stretáva s ľudským svetom a kde sa fauna často udomácňuje v opustených reliktoch našej civilizácie.

Africké pavilóny v tvare domorodých chyží ponúkajú stretnutie so slonmi, žirafami, nosorožcami, zebrami a pštrosmi. Zoo Lešná má i ďalšie expozície a taktiež pripravuje nové, pohodlnejšie výbehy pre zvieratá.

V centre zoologickej záhrady sa nachádza Zámok Lešná, ktorý je obklopený krásnym parkom so vzácnymi stromami, ktorý voľne prechádza do lesného prostredia zoo. Rastie tu viac ako 1 200 druhov drevín a okrasných bylín z Európy, Ázie, Severnej a Strednej Ameriky. Vek niektorých stromov dosahuje až 270 rokov.

Príjemné unavení z prehliadky zoologickej záhrady sme sa vydali na cestu domov.

Ing. Iveta Drahnová