Po stopách Juraja Jánošíka

Čas výletov, blížiaci sa koniec školského roka…

Terchová, Štefanová a Vrátna dolina patria medzi klenoty Malej Fatry a lákajú množstvo turistov a výletníkov. Dňa 22.6.2023 sa vydali preskúmať tieto miesta aj študenti II.BP triedy.  

V centre obce Terchová, v kostole sv. Cyrila a Metoda,  nás zaujala unikátna atrakcia, vyrezávaný drevený pohyblivý betlehem, ktorý obsahuje výjavy z každodenného života v obci Terchová, ako aj z biblického Jeruzalema a Betlehema.  

Zvládli sme  namáhavý výstup na 30 metrov vysokú rozhľadňu Terchovské srdce.  Je umiestnená v lone krásnej prírody, hodná našej  pozornosti a  záujmu, pretože nám ponúka nádherný výhľad na obec a okolitú prírodu Malej Fatry.

Legendu o Jánošíkovi sme si pripomenuli priamo pri soche najslávnejšieho slovenského zbojníka a  terchovského rodáka, Juraja Jánošíka, ktorá sa týči nad obcou.  Je vyhotovená z ušľachtilého oceľového plechu v nadživotnej veľkosti a meria 7 a pol metra.

Spoznávať krásy obce a Vrátnej doliny sme sa rozhodli aj  netradičným spôsobom. Užili sme si hodinovú vyhliadkovú jazdu terchovským vláčikom, počas ktorej sme obdivovali a spoznávali  dominanty Malej Fatry – Veľký Rozsutec, Veľký Kriváň, Chleb, Tiesňavy. Ďakujeme nášmu sprievodcovi za bohatý, pútavý a vtipný výklad, vďaka ktorému  sme sa dozvedeli množstvo zaujímavostí.

Nezabudnuteľný deň v prekrásnej prírode a zbojníckej histórie, ktorý bol kombináciou turistiky a poznávania, sme ukončili v reštaurácii s lákavým jedlom. Ochutnali sme pravé terchovské špeciality.

Príjemná atmosféra počas celého výletu nám napovedala, že s ním boli všetci spokojní.

Tešíme sa o rok …