Odborná exkurzia Volkswagen Slovakia

Dňa 17.05.2023 sa triedy I.AN, I.CP a II.AU zúčastnili odbornej exkurzie v priestoroch  martinského závodu Volkswagen Slovakia.

Martinský závod Volkswagen Slovakia je súčasťou koncernovej spoločnosti Volkswagen Group Components. Bol založený v roku 2000 v údolí Turčianskej kotliny.  Na ploche 58 000 metrov štvorcových sa tu vyrábajú komponenty pre prevodovky a podvozky, ako ozubené kolesá, telesá diferenciálov, hriadele a synchrónne diely. Vyše 90 %  miestnej produkcie smeruje do koncernových závodov v Nemecku, kde sú zabudované do vyše 60 modelov vozidiel šiestich koncernových značiek (Volkswagen, ŠKODA, SEAT, Audi, Porsche a Volkswagen – úžitkové vozidlá).

Žiaci mali počas exkurzie možnosť vidieť výrobu a montáž  jednotlivých dielov spolu  s odborným výkladom zamestnanca, ktorý nás počas prehliadky závodu sprevádzal.

Okrem samotnej výroby a montáže študentov zaujali i moderné priestory, vybavenie závodu, dokonca špeciálne manipulačné a prepravné zariadenia pomocou ktorých sa urýchlene prepravovali zamestnanci, prípadne i materiál v priestoroch závodu.

Ing. Ľ. Hrbáňová