Prechádzka starobylou Nitrou

Dňa 13.10.2022 sa študenti tried II.BP, III.AM, II.AN a výber žiakov z II.AP a III.BP učili netradične. Absolvovali exkurziu do Nitry – najstaršieho mesta na Slovensku. Pod dozorom Mgr. Kubalovej a Mgr. Panákovej si prezreli Nitriansky hrad a navštívili výstavu Autosalón Autoshow 2022.

Tešíme sa, že počasie nám prialo a my sme tak mohli prežiť nevšedný deň v jednom z najkrajších slovenských miest. Prehliadkou nás sprevádzal v historickom kostýme nitrianskeho kniežaťa PhDr. Matej Šiška, PhD., vďaka ktorému sme sa dozvedeli zaujímavosti z histórie Veľkej Moravy, naučili sme sa, ako rozoznať najznámejšie architektonické slohy, rozšírili sme si vedomosti o Cyrilovi a Metodovi. Pútavá cesta za poznaním našich najstarších dejín viedla uličkami Horného mesta.  Začala na Župnom námestí, nazreli sme do bývalého františkánskeho kláštora s priľahlým Kostolom sv. Petra a Pavla, popri mocnom Corgoňovi sme prešli historickým Pribinovým námestím a nakoniec sme sa ocitli pred starobylým Nitrianskym hradom. Ten patrí medzi národné kultúrne pamiatky a spolu s Horným mestom na južnom svahu hradného kopca bol vyhlásený za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Tu nás očarila Katedrála sv. Emeráma so svojimi  nádhernými  freskami a oltárom.

Naše putovanie históriou sme ukončili na výstavisku Agrokomplex, kde sa po troch rokoch opäť vrátil autosalón, ktorý ponúkal bohatý sprievodný program. Študenti mali  možnosť vyskúšať si mnohé herné atrakcie vo free-to-play zóne a taktiež sa zoznámiť   s novými modelmi ekologických elektrických áut.

Prostredníctvom exkurzie si žiaci rozšírili už nadobudnuté vedomosti, ktoré boli tentokrát obohatené o vlastnú skúsenosť z návštevy historických miest. Domov sme sa vrátili s pocitom spokojnosti a plní zážitkov.