Každý problém sa dá riešiť

Dňa 19.10. 2022 sa študenti z tried I. AP, I. BP II. AU zúčastnili prednášky o záškoláctve, šikane, alkohole a drogách. Prednášky sa ujala sociálna terénna pracovníčka Mgr. Monika Drončovská  pod dozorom Mgr. Márie Sikorovej.

Rozprávalo sa o dôvodoch záškoláctva, čiže neospravedlnenej neprítomnosti na vyučovaní bez vedomia rodičov (resp. zákonných zástupcov) alebo s vedomím rodičov. Na záškoláctvo bez vedomia rodičov by sme nemali pozerať len ako na fakt, ale mali by sme ho vnímať aj  ako určitú reakciu dieťaťa, ktoré nie je schopné situáciu riešiť inak ako únikom.

Šikana je nežiaduce agresívne správanie. Ide o správanie, ktorého cieľom je zámerne ublížiť, zastrašiť alebo ponížiť iného človeka či skupinu ľudí. Rôzne formy šikany sa vyskytujú nielen u detí, ale aj medzi dospelými – slovná, fyzická, sexuálna, kyberšikana… Až 41%  detí je obeťou  šikany, pričom sem patrí aj sebapoškodzovanie, je to znak žiadosti o pomoc!

Veľkým  problémom je na Slovensku aj konzumácia alkoholu. Svedčí o tom aj transparentný výsledok štatistických prieskumov. Približne 5% dospelých Slovákov tvoria úplní abstinenti, 60%  tvoria bezproblémoví konzumenti (ľudia, ktorí pijú príležitostne), 30% pije hazardne (či už sebapoškodzujúco alebo problémovo) a zvyšných 5% osôb je závislých od alkoholu. Spotreba alkoholu na obyvateľa (celá populácia) je napriek poklesu v súčasnosti 8 litrov 100%  liehu/osoba/rok.

Pod pojem droga je možné vo všeobecnosti zaradiť jed, liečivo alebo narkotikum. Drogou je akákoľvek látka, zapríčiňujúca závislosť u človeka, látka určená na diagnózu, liečenie, prevenciu alebo zmiernenie ochorenia a aj psychoaktívna látka, ktorá mení myslenie, pamäť, vnímanie a náladu.

Úspechom prednášok je zapamätať si a ponaučiť sa z nich a nebáť sa priznať problém. Úspech je, keď sa z 50 žiakov pomohlo aspoň jednému.

ChristiánJanec

Samuel Húževka