ERASMUS+ PROJEKT ŠVÉDSKO

V dňoch 09. až 17. mája sme boli ja a Nikola Gomolová vybrané na Erasmus+ Projekt do Švédska. Témou bol business.

Naša cesta sa začala na letisku Schwechat s postupnými preletmi a prestupmi v Oslo (Nórsko), Rige (Lotyšsko) a nakoniec sme sa prileteli do Švédska. My, skupina Slovákov, sme tam šli o deň skôr ako ostatní účastníci projektu. V pondelok sme si pozreli mesto Göteborg, ktoré je naozaj veľké. Videli sme pamiatky, parky, múzea a historicko-moderne mesto. Samozrejme, ako správni zvedavci sme sa šli pozrieť aj k moru. Večer prišiel po nás autobus, ktorý nás odviezol na miesto, kde sa celý projekt konal. Boli sme ubytovaní v nádhernom prostredí pri jazere na Floode.            

Prvé dni sme sa zoznamovali, spoznávali kultúru iných krajín a napokon sme sa dostali k téme businessu a workshopom. Každý jeden z nás predstavil, čo by ho bavilo robiť v budúcnosti. Potom, ako sme si predstavili svoje plány, sme sa rozdelili do skupín, podľa toho, čo sa k sebe hodilo. A tak sme v skupinách tvorili podnikateľské plány. Niektorí pracovali aj individuálne. Nasledovali dni, kedy nám lektori prednášali o svojich podnikateľských plánoch a skúsenostiach. V utorok večer sme mali každá krajina pripravené pochutiny a naše tradičné jedlá. Taktiež sme mali pripravený aj program ako napríklad pesničku, ktorú sme zaspievali, kvíz, tanec a ďalšie. Bolo to veľmi zaujímavé. Ostatné večery sme si program robili sami. Tancovali sme, spievali, hrali na gitaru, sedeli sme pri ohni a nesmela chýbať ani párty… Každé ráno sme mali meditáciu alebo ukľudňujúci tanec so zavretými očami a popritom nám púšťali hudbu, do ktorej rytmu sme sa mali hýbať. V sobotu 14. mája nás lektori zobrali do mesta Göteborg, kde sme mali rozchod a mohli sme si popozerať mesto. V nedeľu nás prišli pozrieť a predstaviť nám svoje workshopy ľudia, ktorí už majú skúsenosti a chceli sa s nami o ne podeliť. Nakoniec prišiel pondelok, 16. máj, náš posledný spoločný deň, kedy sme zistili, že nikomu sa nechce ísť domov. Večer sme mali dojímavý rozhovor, kde nám prišlo všetkým ľúto, že už musíme odísť. V utorok, 17. mája o 6:20 nás pán šofér autobusu zaviezol na letisko Landvetter. Tam sme sa všetci ešte raz rozlúčili a vydali sa svojou cestou. Naše lietadlo odlietalo 9:45 na letisko Schwechat, kde sme mali prílet o 11:40. Tam sa nás výlet definitívne skončil a šli sme svojou cestou na Slovensko.

Tento projekt bol veľmi zaujímavý, naučil nás nové veci, precvičili sme si tvorbu podnikateľského plánu a zlepšili sme sa aj v angličtine a samozrejme, spoznali sme nových ľudí. Chceli by sme poďakovať aj pani riaditeľke našej školy, ktorá nám umožnila zúčastniť sa tohto projektu.

Kristína Liptáková, III.AP