Pomoc ukrajinským ženám a deťom

Na Ukrajine, ktorá čelí masívnemu útoku ruskej armády, dlhodobo pôsobí viacero slovenských mimovládnych organizácií. Aktuálne sa mobilizujú aktivisti aj na Slovensku.

Do pomoci utečencom  sa zapájajú aj žiaci našej školy. A preto sa dňa 29. 03. 2022  zúčastnili traja naši žiaci zo IV. AP pomoci v humanitárnom centre v Žiline. Centrum pomoci pre občanov z Ukrajiny otvoril Slovenský plynárenský podnik (SPP) v bývalom vzdelávacom stredisku v Žiline – Hruštinách.

Postupne tam našlo bezpečné útočisko okolo 120 občanov Ukrajiny, najmä žien, detí a starších ľudí. V spolupráci s humanitárnymi organizáciami a dobrovoľníkmi v Žiline im poskytujú stravu, prístup k informáciám a spojenie s ich blízkymi. Ďalej aj psychologickú, zdravotnú, materiálnu pomoc a podporu, napríklad v oblasti školskej dochádzky detí a hľadania pracovných príležitostí.

Naši traja žiaci – Nina Vlhová, Zuzana Píšová a Richard Požár pomohli tomuto humanitárnemu centru pri zaobstarávaní, vybaľovaní a príprave rôznych hygienických a spacích pomôcok.

V dnešnej dobe je potrebné, aby sme podali pomocnú ruku ľuďom, ktorí to potrebujú.  Pomoc si totiž zaslúži každý a je viac než potrebná.

Nina Vlhová, IV. AP