Prehliadka krytu civilnej ochrany

V piatok 04. 03. 2022 sa naša trieda, II. BP – ako aj všetky ostatné triedy na našej škole – zúčastnila prehliadky krytu civilnej ochrany, ktorý sa nachádza priamo pod priestormi SOŠ dopravnej v Žiline.

Vojenská invázia Ruska na Ukrajinu nám pripomenula, že civilnú ochranu obyvateľstva treba preventívne budovať a udržiavať aj v čase mieru.

Tieto stavby sú zvyčajne v suterénoch budov, sú bez okien a už pri vstupe do podzemných priestorov na nás zapôsobila tma a ticho, ktoré tam vládli. Citlivejší z nás pociťovali aj mierny strach, nervozitu a klaustrofóbiu, skúška plynových masiek však prebehla v poriadku. Prezreli sme si jednotlivé časti krytu, ktoré dlhé roky – v čase pokoja a mieru – slúžili škole ako skladové priestory. Ťažké kovové dvere, slabé osvetlenie, spleť miestností a uličiek, ktoré svojím vzhľadom pripomínali katakomby, ponurá atmosféra… Napokon bol každý z nás rád, keď si vyskúšal použitie únikového východu, dostal sa na denné svetlo a nadýchol sa čerstvého vzduchu.

Pani učiteľka, Ing. E. Remetová, ktorá nás krytom sprevádzala, nám poskytla rôzne informácie a užitočné vedomosti o problematike civilnej obrany, ale aj tak dúfame, že ich nikdy nebudeme musieť uplatniť v praxi.

Anna Krčmáriková, II. BP