Hviezdoslavov Kubín 2022 – okresné kolo

,,Že kvety oči majú, známa vec, nimi sa pole mení na oltár, na ktorom žiaria ako rady sviec. A keď sa rosa spustí v ranné hodiny, mávajú oči všetky byliny. Tak, hľa, je celé pole jedna živá tvár.“ – Ján Smrek – Oči

Hviezdoslavov Kubín je celoštátna postupová súťaž a prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých. Je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese a vrcholným podujatím, ktoré vytvára a formuje kultúru slovenského národa. V prednese poézie a prózy je otvorená v piatich kategóriách pre všetkých záujemcov od školského po seniorský vek a v dvoch vekových kategóriách pre recitačné kolektívy a divadlá poézie.

Dňa 21. 03. 2022 sa konal už 68. ročník okresného kola celoslovenskej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín 2022. Pre IV. kategóriu (žiaci stredných škôl) prebiehalo tohtoročné regionálne kolo v priestoroch Makovického domu v Žiline. 

V slávnostnom a pokojvyžarujúcom duchu sa niesol tento ročník súťaže. Ako aj po iné roky, aj tento ročník bol bohatý na skvelé prednesy od reprezentantov škôl z celého žilinského okresu. 

Našu školu reprezentovala Rebeka Haluzová zo IV.BP s básňou od Lýdie Vadkerti Gavorníkovej – Pár – nepár, ktorá však napriek skvelému výkonu do vyššieho kola súťaže tento rok nepostúpila.

Výhercom gratulujeme a prajeme veľa úspechov.

Rebeka Haluzová, IV. BP