Deň ľudských práv

Ľudské práva sú práva, ktoré sa týkajú každého jedného z nás. Tohtoročnou témou Dňa ľudských práv je rovnosť – znižovanie nerovnosti a presadzovanie ľudských práv.

Téma súvisí s článkom 1. Všeobecnej deklarácie ľudských práv, ktorý uvádza, že: „Všetky ľudské bytosti sa rodia slobodné a rovné v dôstojnosti a v právach.“ Ľudské práva siahajú od práva na život, cez práva na jedlo, práva na vzdelanie, práva na zdravie…

Ľudské práva majú moc riešiť základné príčiny konfliktov a kríz tým, že riešia sťažnosti, odstraňujú nerovnosti a vylúčenie a umožňujú ľudom podieľať sa na rozhodovaní, ktoré ovplyvňuje ich životy. Spoločnosti, ktoré chránia a podporujú ľudské práva pre každého, sú odolnejšie a lepšie vybavené na to, aby zvládli neočakávané krízy, ako sú pandémie a dôsledky klimatickej krízy.

Študenti našej školy sa zapájajú do rôznych aktivít, ktoré majú podtón „rešpektovania ľudských práv“ a v tomto roku aj z dôvodu, že je témou rovnosť, nakúpili čistiace a hygienické potreby pre ľudí bez domova. Ľudia by sa mali zamyslieť nad tým, že nemôžeme diskriminovať ostatných na základe toho, akí sú a ako žijú, pretože sa tam možno nedostali svojim pričinením, ale práve naopak, kvôli nepriazni osudu. Niektorým triedam sme zadali úlohu vypracovať prezentáciu na tému – Ľudské práva, aby sa aspoň trochu zamysleli nad vážnosťou tejto situácie.

„Keď dosiahneme ľudské práva a ľudskú dôstojnosť pre všetkých ľudí – vybudujú mierový, udržateľný a spravodlivý svet.“