NA POTULKÁCH: Milo Daníšek: „Pacific Crest Trail poznačí do konca života.“

V rámci predmetu dopravná geografia sme 07. 02. 2020 zorganizovali stretnutie s cestovateľom Miloslavom Daníškom a žiaci I.AP, I.BP a II.AP sa mohli zážitkovou formou oboznámiť s nevšednými dobrodružstvami žilinského rodáka.

Kto je Miloslav Daníšek?

Miloslav Daníšek je prvým Slovákom, ktorý prešiel Pacifickú hrebeňovku – pešo presne 4 280 km z Mexika do Kanady.

„Som Milo, nie Miro, nie som asi cestovateľ v pravom slova zmysle, resp. tým spôsobom, že by ma to živilo, takže touto optikou som iba človek, ktorý si chcel splniť sen, a preto som sa prenesene rozhodol skočiť do najhlbšej turistickej vody, akú som poznal…

PCT (Pacific Crest Trail) je niečo tak intenzívne, že to asi človeka poznačí do konca života. Mňa určite, takže áno, je to stále silné a stále sa k tomu vraciam. Veľa veteránov dlhých trailov hovorí, že je tento spôsob veľmi návykový a ja sa k tomuto názoru pripájam.

Pacifická hrebeňovka je túra dlhá 4 280 kilometrov a vedie od hraníc Mexika po Kanadu. Zvyčajne jej prejdenie trvá 5-6 mesiacov.

PCT je veľké dobrodružstvo a výzva, ktoré však pri dodržiavaní určitých pravidiel, zdravého rozumu, rešpektu a rozvahy nepredstavuje zvlášť veľké riziko. Ale výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo, sa nevyhli ani nám. Pacifická hrebeňovka svojou podstatou a rozsahom stavia pred človeka – a špeciálne predo mňa postavila situácie dovtedy nepoznané.“

https://www.redbull.com/sk-sk/na-potulkach-miloslav-danisek-cestou-necestou-ptc-trail-cestovanie-travel