Školský výlet II.BU – Lietavský hrad

Dňa 20.6.2017 sa žiaci II.BU  spolu s triednou učiteľku Ing. Korčekovou zúčastnili školského výletu na hrade Lietava.

Hrad sa nachádza na skalnom ostrohu vrchu Cibuľník, v nadmorskej výške 633 m.n.m. Zrúcaniny hradu sú považované za najrozsiahlejšie na Slovensku, pričom samotný hrad bol rozlohou druhým najväčším. Strmé a neprístupné skaliská chránili Lietavský hrad pred nájazdmi zo severnej a východnej strany. Hrad slúžil predovšetkým ako úkryt v čase nebezpečenstva. O jeho bezpečnosti  sa panstvo mohlo presvedčiť v časoch Bočkajovho povstania, keď sa sem uchýlil palatín Juraj Thurzo s rodinou.

Nás výlet sa začal po modrej turistickej značke v obci Lietava, stúpali sme širokou lúkou na vrch Cibuľník a z rázcestia odbočkou na hrad. Cesta viedla po stráni, potom lesom a za necelých 50 minút sme dorazli na hrad. V roku 2003 vzalo hrad do prenájmu Združenie na Záchranu Lietavského Hradu, ktoré sa s pomocou sponzorov, grantových organizáciií a Európskych fondov usiluje o zmiernenie rozpadu zrúcaniny, konzerváciu a jej statické zabezpečenie.

Nachádza sa tu mnoho ohnísk, ktoré slúžia pre turistov na opekanie, čo sme taktiež využili. Po príjemne strávenom čase sme sa vrátili tou istou cestou do obce Lietava. Výlet sa nám veľmi páčil a veríme, že túto pamiatku budeme môcť obdivovať i budúce roky.