Exkurzia do KOŠÍC

IMG_5908aDňa 25.5.2016 sa vybraní žiaci 1. a 2. ročníkov a trieda I. BM pod pedagogickým vedením

Mgr. Mišíkovej a Mgr.Ing. Pacekovej vydali vlakom v skorých ranných hodinách do Košíc – európskeho hlavného mesta kultúry 2013.

Každú hodinu o celej sa  rozozvučí parkom zvonkohra s dvadsiatimi dvomi zvonmi, ktorá od roku 1997 zdobí park. V lete sa do jej rytmov pridá aj spievajúca fontána, ktorá strieka podľa jej zvukov. Ani my sme si túto atrakciu Košíc nenechali ujsť.

Symboliku patrónky mesta sme spoznali pri návšteve Dómu svätej Alžbety. Táto katedrála sa začala stavať okolo roku 1380 a je najvýchodnejšou gotickou katedrálou západného štýlu v Európe a zároveň aj najväčším chrámom na Slovensku. Jeho interiér zdobia fresky a sochárske práce majstra Štefana, miestneho umelca z 15. storočia. Kvôli nádhernému výhľadu sme vyšli aj na 60 metrov  vysokú severnú vežu. Tento chrám bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Popoludní sme navštívili Slovenské technické múzeum, jediné na Slovensku. Zaujalo nás planetárium a expozícia zameraná na fyziku a elektrotechniku, kde žiaci mali možnosť sledovať rôzne fyzikálne javy v praxi. Väčšinu z nich si aj prakticky vyskúšali a odniesli si odtiaľ veľa neuveriteľných zážitkov.

Vo vlaku sme si po náročnom dni oddýchli a spoza okna sme sledovali krásy Slovenska.

Mgr. Mišíková, Mgr. Ing. Paceková

IMG_5963a IMG_5958a IMG_5953a IMG_5944a DSC00138