Po stopách spisovateľov -M. Kukučína, P. O. Hviezdoslava a M. Urbana

DSC_0109Literárna expozícia inštalovaná v budove hájovne pod Babou horou, venovaná dielu P. O. Hviezdoslava, bola prvou zastávkou žiakov II.BP a II.AP dňa 22. apríla 2015.
Expozícia  predstavuje prostredie, v ktorom básnik čerpal inšpirácie a približuje jeho dielo. Žiaci so záujmom sledovali prezentáciu Hájnikovej ženy cez výtvarné, dramatické a filmové spracovanie. Využili aj možnosť multimediálnej prezentácie Hviezdoslavovej tvorby. Hájovňa v Oravskej Polhore  je  zároveň rodiskom Mila Urbana, spisovateľa, publicistu, prekladateľa. Jemu je venovaná expozícia v susednom objekte, ktorý patrí do areálu hájovne.

Pamätný dom slovenského realistického spisovateľa, dramatika a lekára Martina Kukučína, ktorý stojí v dedine Jasenová, bol ďalšou zastávkou našich žiakov. Tí sa oboznámili s prostredím, v ktorom sa narodil a vyrástol významný slovenský prozaik. Expozíciu dotvárajú niektoré vydania literárnych prác vybraných poviedok, noviel, čŕt, rozprávok. divadelných hier, cestopisov a románov. Zaujímavosťou expozície sú aj ukážky z filmových spracovaní Kukučínových poviedok Neprebudený, Rysavá jalovica a iných diel.
V susedstve areálu je socha Martina Kukučína v nadživotnej veľkosti od akad. sochára Jána Kulicha.

Dolný Kubín je miestom pôsobenia básnika, dramatika, prekladateľa a advokáta Pavla Országha Hviezdoslava. Nachádza sa tu Literárne múzeum P.O. Hviezdoslava, ktoré je umiestnené v historickej budove Čaplovičovej knižnice na Hviezdoslavovom námestí.

Autentické prostredie žiakom sprostredkovalo množstvo zážitkov, expozície im predstavili osobnosti, ich vzťah k slovenskému národu, prírode a zložité obdobie v histórii Slovenska.

DSC_0109 DSC_0110