Cena Bielej vrany

Keď sa v našej škole povie Erazmus +, My v zahraničí, mnohí vieme, že za týmito aktivitami stojí Mgr. Mária Sikorová, ktorá úzko spolupracuje s riaditeľom občianskeho združenia SYTEV, Lukášom Hrošovským.

Lukáš Hrošovský bol ocenený Ocenením Biela vrana za občiansku odvahu a obhajobu verejného dobra dňa 17.11. 2023. Preto si dovolíme na našej školskej stránke priblížiť oceneného riaditeľa občianského združenia, prostredníctvom ktorého mali možnosť naši učitelia a žiaci zažiť neformálne vzdelávanie a vycestovať do zahraničia cez projekt Erazmus+.

                                               Lukáš Hrošovský

Lukáš Hrošovský je pracovník s mládežou a riaditeľ občianskeho združenia SYTEV. Už roky  organizuje pre mladých vzdelávacie aktivity a poznávacie cesty do zahraničia. Keď vystúpil voči fašistom na Kysuciach, začali mu chodiť nenávistné listy. Na aute si našiel prepichnuté gumy a po ďalších nepríjemnostiach napokon odišiel za prácou s mládežou do Trnavy.  

Lukáš Hrošovský je koordinátor práce s mládežou, mentor a lektor neformálneho vzdelávania. Keď mal 17 rokov, založil občianske združenie SYTEV, ktoré ponúkalo mladým ľuďom príležitosť na vycestovanie do zahraničia cez projekt Erazmus+. Neskôr združenie v Kysuckom Novom Meste rozbehlo klubovňu pre mladých aj klubovňu pre deti s autizmom, kde organizovalo kultúrne, spoločenské a vzdelávacie akcie. S priestormi im pomohlo mesto. L. Hrošovský okrem toho prednášal na školách v regióne na témy predchádzania nenávisti.

Po študentských voľbách v roku 2017, v ktorých veľa mladých na Kysuciach podporilo extrémistov, sa združenie začalo angažovať aj občiansky. Začali organizovať alebo sa spolupodieľať na aktivitách vo verejnom priestore, akými boli Deň bublín či Deň Zeme, keď zbierali po meste odpadky.

Podporili Veľký protikorupčný pochod a rozbehli pravidelné zasadnutia Kysuckého mestského mládežníckeho parlamentu. Prvú vlnu nenávisti SYTEV zažil v roku 2018 po tom, ako v klubovni prednášal o podnikaní rodák z Kysúc – Michal Truban. Na internete aj vo fyzickom priestore začali združeniu vyčítať, že organizujú „liberálne akcie.“ L. Hrošovský pritom o sebe verejne hovorí, že je katolík a každý deň chodí do kostola. 

Začiatkom roku 2020 združenie v Kysuckom Novom Meste spoluorganizovalo protifašistický pochod. Protestujúci voči extrémistom boli na ňom v menšine. Po protestoch však vznikli o L. Hrošovskom články na dezinformačných weboch. Začali sa o ňom šíriť hoaxy, ktoré mali spochybniť jeho reputáciu. L. Hrošovskému začali chodiť anonymné listy a fotografie, z ktorých bolo zrejmé, že niekto sleduje jeho súkromie. Našiel si prepichnuté pneumatiky na aute aj zápalky vo zvončeku. Listy, ktoré ho mali zdiskreditovať, dostali aj ľudia, s ktorými spolupracoval.

V atmosfére, ktorej združenie čelilo, prestávali do ich klubovne chodiť mladí ľudia a pochybovať začali aj viacerí partneri. Z hostilného prostredia L. Hrošovský napokon odišiel za prácou s mládežou do Trnavy.

Mgr. Mária Sikorová