Erasmus+  „The Challenge Of Media Informing“

Ja – Juraj Hvorečný, Lukáš Petro – obaja z III.AP a Zuzana Masárová z III.AM sme sa stretli na projekte Erasmus s názvom „The Challenge Of Media Informing.“

Projekt sa konal v malej dedinke Hudičevec blízko mestečka Postojna v Slovinsku. Ubytovaní sme boli v apartmánoch na ekofarme, kde sme však neboli jedinými hosťami. Boli tu aj študenti z iných krajín a to z Talianska, Španielska, Estónska, Rumunska a samozrejme, zo Slovinska. Prostredie bolo nádherné a na farme nechýbali ani zvieratá a  vlastnoručne vypestovaná zelenina.

Na miesto sme pricestovali 14.05.2023 večer. Postupne prišli aj ostatní účastníci projektu a spoznávali sme sa medzi sebou. Všetka komunikácia prebiehala v angličtine, keďže jedným z hlavných cieľov pobytu bolo zlepšenie komunikácie v anglickom jazyku.               

Prvé dva dni sme sa v rámci programu spoznávali a až na tretí deň sme sa začali venovať našej téme „The Challenge Of Media Informing.“ Cieľom tejto témy bolo naučiť nás načo slúžia sociálne média a ako sa vyhnúť fake news, hoaxom a dezinformáciam. Workshopy sa konali každý deň o 10:00 a o 16:00.

Jednou z aktivít v rámci spoznávania kultúry ostatných krajín boli kultúrne večery, kde každý večer jedna z krajín predstavovala tú svoju na základe prezentácie a národného pokrmu. V našom prípade to boli bryndzové halušky a tatranský čaj. Bola to pre mňa výzva, keďže som bol v našej skupine jediný, ktorý vedel variť.

V rámci kultúrnych večerov sme sa dozvedeli aj veľa nových informácií o Slovinsku, napr. o  zlých vodičských znalostiach jeho obyvateľov, o tom, že majú najväčšiu spotrebu Jägermeistra na osobu za rok a že ich národné zviera je obojživelník (mlok), pre nás známy ako jaskyniar (po slovinsky – človeška ribica), ktorý sa stal aj súčasťou môjho tela a ako suvenír som si ho nechal vytetovať na rameno.                    

Voľný čas sme trávili každý po svojom. Niektorí išli k moru, na pobrežie, iní zasa do hlavného mesta Ljubljana, či na jazero Bled. Ja som spolu s dvomi členmi slovinského tímu išiel do turistického parku Rakov Škocjan, kde som uvidel slovinskú prírodu v plnej paráde. Taktiež sme išli, ale to už ako v rámci programu, do jaskyne Postojna. Je to najznámejšia slovinská jaskyňa a práve tu sme videli aj jaskyniarov. Po návšteve jaskyne sme všetci spolu išli do reštaurácie Erasmus, kde sme si zahrali bowling. Večer nás zaviezli späť na hotel.           

Lenže všetko ma svoj koniec a my sme sa ocitli na konci dvoch týždňov plných poznatkov a zážitkov. No a veru, nie jedna slza vypadla, keď sme sa lúčili s novými priateľmi. Veríme, že budeme mať opäť možnosť  stretnúť sa alebo sa podielať na ďalšom  projekte Erasmus. Ďakujeme vedeniu školy, že sa žiaci môžu počas štúdia zúčastňovať aj na takýchto aktivitách.

Juraj Hvorečný, III.AP