Podpora duševného zdravia stredoškoláka

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je duševné zdravie stavom duševnej pohody, kedy dokážeme napĺňať svoj potenciál, úspešne čeliť stresu a žiť produktívny a naplnený život, ktorý má pozitívny dopad aj na naše okolie.

Takúto pohodu sa snažíme docieliť rôznymi spôsobmi. Či už to je fyzická aktivita, záľuby a záujmy, kultúrne zážitky, dostatok spánku, rozhovory, hry alebo iné „zábavky,“ vždy sa snažíme uniknúť aspoň na chvíľku z reality do iného sveta, oddýchnuť si a prísť na iné myšlienky.

Žiakom ubytovným v našom internáte sme ponúkli možnosť podporiť svoje duševné zdravie maľovaním antistresových omaľovánok. Aj keď bol záujem na začiatku aktivity veľký, boli aj takí žiaci, ktorých táto aktivita neoslovila (nie všetci mali potrebnú chuť a trpezlivosť). Žiaci sa mohli vymaľovávaniu venovať takmer dva mesiace. Pracovali v skupinkách alebo individuálne. Využívali svoj voľný čas, alebo chvíľky počas učenia, keď sa chceli odreagovať. Niektorí stihli obrázky vymaľovať rýchlo, iným bolo času málo a niektoré obrázky sa aj postrácali.

Výsledkom relaxačného snaženia žiakov bolo nakoniec 16 vymaľovaných obrázkov z 30 rozdaných, čo je viac ako polovica. Dúfame, že ich autorom (Blanáriková B., Capková P., Dulačková E., Ďubašík S., Gettin P., Kompan M., Kopecká A., Lewandowská D., Martvoň J., Mikunda M., Ostrienková A., Rybárik S., Szilvás J. S., Tomčányová L., Vrábľová M., Vrábľová J., Zápotočná L., Ženteková A.)  táto činnosť priniesla aspoň trochu pohody, ukľudnenia a relaxu.

Všetkým zapojeným žiakom ďakujeme za spoluprácu pri realizácii aktivity.

Autor: RNDr. M. Baníková