Medzinárodný deň vtáctva

Jarné kvety ako snežienky, podbeľ, či šafrany už skrášľujú naše záhradky a ráno aj večer  môžeme počuť melodické koncerty vtačích spevov.

Slnečné lúče sú teplejšie, vo vzduchu cítiť vôňu pôdy a to je signál, že jar je už tu. Čoraz častejší výskyt sťahovavých vtákov nám naznačuje, že jeden z najočakávanejších fenoménov prírody – jarné vtáčie putovanie je už v plnom prúde.

Väčšina vtákov prilieta k nám z Afriky, zo Stredomoria, menej z Ázie. Ročne k nám priletí až 30 miliónov vtákov.

Prvý apríl je okrem žartov spájaný aj s Medzinárodným dňom vtáctva. Jeho korene siahajú až do čias rakúsko-uhorskej monarchie. Založil ho slovenský prírodovedec Oto Hermann.

Počas tohto obdobia sa k nám vracajú známe druhy vtákov ako je napr. bocian a lastovička.

Mnohí Európania považujú bociana za symbol šťastia a plodnosti, čo je veľmi dôležité z pohľadu jeho ochrany. Na Slovensku hniezdi ročne okolo 1 350 párov, takmer vo všetkých častiach SR. Na konci leta odlietajú na zimoviská v strednej a južnej Afrike. Ojedinele zimujú jednotlivé exempláre i v našej oblasti. Hniezda z vetiev a konárov si stavajú na stromoch, strechách, komínoch, využívajú i umelé hniezdne podložky alebo stĺpy elektrického vedenia. Hniezdenie prebieha buď jednotlivo, alebo v menších skupinách a začína v apríli alebo máji. Samica znáša väčšinou 2-5 vajec. Ich inkubácia trvá približne 33 dní, počas ktorých sa rodičia pri zahrievaní striedajú. Dva mesiace po vyliahnutí sa mláďatá učia lietať.

Lastovičky obývajú predovšetkým vidiecku poľnohospodársku krajinu. Žiaľ, ich počet v posledných desaťročiach neustále klesá. Na Slovensku žije 200 000 – 400 000 hniezdiacich párov.

Obdivuhodné sú letecké schopnosti lastovičiek. Dokážu letieť aj tri dni v kuse a počas letu sa dokonca ja vyspia. Počas jednej migrácie preletia až 30 000 kilometrov. Ich púť za teplom môže trvať až päť týždňov. Mnoho lastovičiek mieri až na sever Európy. Za svojho národného vtáka ich považujú napríklad v Estónsku. Dokonca je ich možné pozorovať aj za severným polárnym kruhom. Predstava toho, že zimujú až na juhu Afriky privádza človeka k zaujímavým myšlienkam o tom, koľko taký malý vtáčik dokáže preletieť. Mladé vtáky si svoje hniezda stavajú v blízkosti miesta, kde sa vyliahli.

Naši študenti v školskom internáte sa za pomoci p. vychovávateľky J. Kabaštovej rozhodli pripraviť krásnu jarnú výzdobu. Pripravili výzdobu v podobe vtákov, veľkonočných vajíčok a všetkého, čo k jari patrí. Výzdoba potešila všetkých, ktorí okolo nej išli.

Na práci sa podieľali: Samuel Rybárik, Lukáš Pakos, René Vlasák, Mário Buczanský, Filip Krajčech, Alexander Jančo, Tomas Frink a Matej Lukáč.

Všetkých chlapcom patrí veľké Ďakujeme.

Bc. Janka Kabaštová