Erasmus – Berlin

Náš pobyt v Berlíne cez projekt Erasmus sa začal dňa 14.11.2022 skoro ráno na železničnej stanici v Žiline, kde sme sa prvýkrát stretli s ďalšími tromi žiakmi z gymnázií v Žiline, ktorí sa vydali na cestu  spolu s nami.

Cesta bola dlhá, ale stálo to zato. Po dvanástich hodinách úmornej cesty sme dorazili do cieľa. Hoci sme dorazili o niečo skôr, organizátori nás privítali s úsmevom a ukázali nám areál a ubytovanie.

V prvý večer sme sa všetci stretli v jedálni, kde sme sa pri večeri  trošku navzájom spoznali a potom sme mali voľný program. Všetko sa začalo v utorok, keď  sme mali malú zoznamovačku a ďalšie aktivity zamerané na spoznávanie ostatných účastníkov projektu. K  večeru sme si dali prechádzku okolo jazera , ktoré sa nachádzalo kúsok od nás a potom nám nachystali skupinovú výzvu 50 úloh za 50 minút, ktorú sme zvládli bez problémov. Ďalší deň sme mali niekoľko  aktivít a workshopov zameraných na naše mentálne zdravie. Na konci tohto dňa sme mali internacionálny večer, počas ktorého  Španieli prezentovali svoju krajinu, národný tanec, jedlo a zvyky. Vo štvrtok sme navštívili Berlín a v ňom zaujímavé miesto z názvom YAAM , kde sme mali grafitový workshop. Po skončení tohto workshopu nám ukázali ešte pár známych miest a pamiatok a potom sme mali voľný program až do večera. V piatok sme mali možnosť vyskúšať si lezenie  po lanovej dráhe v korunách stromov. Neskoro večer sme prezentovali našu krásnu krajinu a všetko, čo o nej vieme. Po našej prezentácii nasledovali Ukrajinci so svojou prezentáciou.

Cez víkend sme mali ďalšie workshopy, ktoré si pre nás tentoraz pripravili samotní účastníci. Hovorili sme o rôznych témach, po ktorých nasledovali diskusie. Po týchto workshopoch prezentovali svoju krajinu Taliani a Rumuni. Nadišiel pondelok, čas odchodu, upratovania a rozlúčenia sa so všetkými. V Berlíne sme ostali ešte jeden deň , po ktorom sme dali mestu veľké zbohom.

Chcel by som poďakovať organizátorom projektu za bohatý program a za všetko, čo sme sa naučili. Všetci sme si tento pobyt užili, získali sme veľa zážitkov, priateľstiev a spomienok, ktoré človek nikdy nevypustí z hlavy. Verím, že ak by bola možnosť vrátiť sa, nikto z nás by neváhal.

Na záver by som chcel poďakovať pani Mgr. M. Sikorovej, ktorá nám o pobyte dala vedieť a vybavila nám ho. Vážime si jej snahu a nikdy na to nezabudneme. Rovnako sa chcem poďakovať našej pani riaditeľke – Ing. M. Vítovej, PhD. MBA,, ktorá nám umožnila zúčastniť sa projektu.

Martin Mikunda,  IV.BM